Гинка не се отказва от бизнеса на ЧЕЗ (обзор)

Направиха преструктуриране в групата

“Инерком България” се оттегли от фотоволтаичните централи

Гинка Върбакова отново поиска бизнеса на ЧЕЗ в България. “Инерком България” ЕАД е подала ново искане до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за одобряване на сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ в България, съобщиха официално от компанията. Това се прави след значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки за изразените опасения от КЗК по предстоящата концентрация, обявиха от “Инерком”. През юли КЗК спря сделката, като не разреши на “Инерком” да купи бизнеса на ЧЕЗ в България. Регулаторът, оглавяван от Юлия Ненкова, посочи в решението си, че при осъществяване на сделката придобиващата контрол група (”Инерком България”) като производител на електрическа енергия от фотоволтаици, ще има съществено предимство пред останалите участници на пазара. На пазара на разпределение и доставка на ел. енергия придобиваната група е с монополно положение за територията, определена в издадените й лицензии. ЧЕЗ разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор и се създават предпоставки сделката да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група, се посочваше в становището на КЗК.

В групата на “Инерком” беше извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото й, обявиха вчера от компанията. На 13 септември Гинка Върбакова излезе от борда на директорите на холдинговото дружество “Солар грийн енерджи”, което е едноличен собственик на фирмите, които оперират фотоволтаичните централи, заради които КЗК спря сделката. Върбакова излезе от управата и на дружествата, притежавани от “Солар грийн енерджи” - “Диана Хънт” ЕООД, “Еко-Строй Инженеринг” ЕООД, “Улер 2009” ЕООД и “Евро Бетон” ЕООД.

Във вчерашното съобщение обаче не се посочва на кого е прехвърлен бизнесът на “Инерком” с фотоволтаиците. В изпратеното до медиите съобщение се заявява, че планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договора за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между “ЧЕЗ” а.с. и “ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс” БиВи от една страна, като продавачи, и “Инерком България” ЕАД като купувач. Надяваме се на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация, заявяват от “Инерком”.

Коментари

Задължително поле