Румен Радев: Голямата надежда за бъдещето на България е в огромния потенциал на младите хора

Автомобилен състезател и плувец са спортистите на Велико Търново за 2018 година

Gripen – единственото решение за България

Нова помощ заменя персоналната пенсия за дете

Мрежата на A1 генерира 6 000 терабайта и 1,5 милиарда изговорени минути на месец

Откриват почетно консулство на България във Фукуока

Със 76,2 млн. лева ще бъде финансирано изграждането на газопровод между България и Гърция

Селена Гомес влиза във форма

Вицепремиерът Марияна Николова: Проектът на Националната стратегия за детето отразява визията на държавата и на гражданското общество за развитието на следващите поколения

Доналд Тръмп е готов само да разгледа възможността за екстрадиция на Гюлен

Томислав Дончев: ЕК искаше да продадем мажоритарен дял от „Булгартрансгаз“, нямаше как да приемем Глобатата можеше да достигне 320 млн., а е 77 млн., посочи вицепремиерът

Пускат уикенд винетка за 10 лв. от 1 януари

България предоставя 20 000 щ.д. в подкрепа на дейността на УНИЦЕФ

Пет общини от Старозагорска област получават над 6,6 млн. лева за инфраструктурни проекти

Минимална работна заплата става 560 лева

Гинка Чавдарова: Задълженията на общините остават на нивото от миналата година

Задълженията на общините остават на нивото от миналата година и размерът им е около 200 милиона лева. Това съобщи Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

„Съществени промени там няма, т.е. ние отново ще имаме затруднения не само в разплащанията си към вечните си доставчици на услуги – за електроенергия, вода и т.н., но продължаваме да имаме притеснения и за предстоящия зимен сезон, за зимното поддържане, въпреки че разбираме, че има известно минимално увеличение и на средствата за зимно поддържане“, каза Чавдарова по БНР.

От сдружението настояват за принципно разпределяне на допълнителните пари за общини, които гласува правителството. „Това е публичен ресурс и в нашата централизирана държава, централно събрана, не е оставен по места, затова нашето настояване е и тези средства да вървят по някаква ясна, прозрачна и разбираема система, как и на кого допълнително се разпределят“, коментира председателят на НСОРБ.

Велкотърновската община Златарица е с население 3900 жители. В състава й са 1 град и 23 села, 7 от махалите съществуват само на географската карта. Над 90% е безработицата, имало е двата завода, но те са фалирали. По-младите и трудоспособни отиват на гурбет в чужбина, изпращат пари на семействата си да се препитават, разказват местни.

През зимата основният проблем е, че няма кой да чисти снега по 86-те километра от общинската пътна мрежа, казва юристът и член на ВМРО Пенчо Чанев, който трети мандат е кмет на Златарица.

„В община Златарица всички деца ходят на детска градина и училище. За да е достъпно образованието за всички, с решение на Общинския съвет преди 8 години бяха премахнати таксите за посещение в детските градини. В училище за децата е осигурена безплатна храна. По програмата за развитие на селските райони в почти всички селища улиците са асфалтови. Преди време беше одобрен и нов проект от 1 милион и 800 хиляди лева, с който ще се асфалтират още улици в Златарица, в селата Горно Шивачево, Калайджи и Родина. Преди година в общината вдигнаха данък сгради, за да се осигурят повече пари за инфраструктура. Европейският ресурс е ограничен за малките общини и се получава така, че общината има пари, но не може да реализира това, което иска – канализация“, коментира кметът Пенчо Чанев.

Най-малката община в област Велико Търново – Сухиндол, също си има своите големи проблеми. Общината има 6 селища и днес наброява не повече от 2500 жители. Днес районът е от замиращите. Единственият поминък е местният винзавод, който постепенно се възражда след фалита на първата винарска кооперация „Гъмза“, създадена в Сухиндол.

„Най-същественият проблем е логистиката и липсата на огромни транспортни коридори и магистрали, които да свържат големите населени места, защото какъвто и бизнес да започнеш, няма ли бърз транспорт, е доста трудно“, коментира кметът Пламен Чернев.

Общината води борба за държавното внимание и финансова подкрепа за укрепването на свлачище на общинския път до Севлиево. След протести Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС взе решение за отпускането на 100 хиляди лева за проектиране. Засега парите са само на хартия, казва кметът Пламен Чернев.

По данни на Сметната палата от началото на тази година, броят на общините с високи дългове ще расте. Изследването от месец януари 2017 година показва, че 56 от всички 265 общини имат плащания по общинския дълг, който надхвърля 30% от собствените им приходи за периода 2015-2017 година. Повечето от малките общини се борят с големи проблеми, предимно финансови, и търсят свои начини да оцеляват.

12 октомври се отбелязва като Ден на общините. На тази дата през 1882 г. в „Държавен вестник” е публикуван първият Закон за общините, градското управление и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.