ГИТ отчита ръст на трудовите злополуки

В строителството обаче те намаляват

Засиленият контрол в последните години дава своя положителен резултат върху трудовия травматизъм в един от най-рисковите сектори по отношение на безопасността на труда – строителството, въпреки нарастването на строителните обеми, информират от Главна инспекция по труда (ГИТ).

По данни на НСИ разгънатата застроена площ на нови сгради през 2018 г. е с над 1/5 повече спрямо 2017 г. и достига почти 4.9 млн. кв. м при около 4 млн. кв. м. година по-рано. В същото време през 2018 г. в Националния осигурителен институт в трите икономически дейности от сектора са регистрирани 14 бр. злополуки с фатален изход на работното място при 18 бр. година по-рано.

В общия брой злополуки, свързани с условията на труд, е отчетен ръст, който според експерти също може да бъде в резултат на засиления контрол, водещ до изсветляване на трудовия травматизъм.

Злополуките на работното място общо са 207 бр., а година по-рано са били 175 бр. Пикът в трудовия травматизъм в сектора през последните години е бил през 2014 г., когато са регистрирани 244 бр. злополуки на работното място, 22 бр. от които с фатален изход. В същото време тогава общата разгърната площ на строителството на нови сгради е била  2.2 млн. кв. м.

В голямата си част трудовите инциденти са напълно предотвратими, ако работниците спазват изискванията за безопасност и здраве при работа и използват личните предпазни средства, които обикновено се осигуряват от работодателя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България