Главният архитект на София арх. Здравко Здравков: Царските конюшни могат да бъдат възстановени в автентичния им вид

Снимка: Архив

Не е късно да спасим „Царските конюшни" и те да получат нов живот. Това заяви зам.-кметът по култура в Столична община Тодор Чобанов по Нова ТВ. Пожарът в комплексът от исторически сгради пламна в неделя сутринта.

Чобанов призова Министерството на културата колкото се може по-бързо да обяви историческите постройки за културна ценност от национално значение, и допълни, че трябва се действа експедитивно.

"Кой не си е свършил работата не е наша роля да установим – наша роля е да мобилизираме институциите, за да имаме добър резултат, а именно – спасяване на този комплекс, който е от национално значение", допълни Чобанов.

Запитан дали ако тези сгради изгорят, на мястото ще могат да се строи, главният архитект на София арх. Здравко Здравков поясни: "Това нямаше да помогне на собствениците, защото винаги в едно проектиране водещият е градоустройственият план. Този план през 2015-а година е защитил терена".

Сградата на някогашните царски конюшни ще бъде възстановена в нейния автентичен вид, заяви арх. Здравков и добави, че трябва да се установи кой е реалният й собственик.

"Ние искаме да я възстановим. Сградата лесно може да бъде възстановена, необходими са само финанси", обяви главният архитект на София. По думите му, ако не бъдат намерени собствениците, ще бъдат ползвани публични средства за възстановяването на сградата.

Специално сформирана комисия в Столичната община започва опис на щетите. По случая тече разследване, което ще установява и дали палежът е умишлен.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България