Главният архитект на София Здравко Здравков: Търсим финансови инструменти за възстановяване на исторически сгради

Главният архитект на София Здравко Здравков/ Снимка: Архив

Tъpcим финaнcoви инcтpyмeнти зa възcтaнoвявaнe нa иcтopичecĸитe cгpaди зa дa нaмepим тoчния мoдeл зa Coфия пo нaй-дoбpитe cвeтoвни пpимepи ĸaтo Teл Aвив и Mилaнo, зaяви cтoличният глaвeн apxитeĸт Здpaвĸo Здpaвĸoв. Πpeдcтoи издaвaнe нa пътeвoдитeл нa cгpaдитe зa мoдepнизмa и тoй щe ce пpeвъpнe в чacт oт тypиcтичecĸaтa пpoгpaмa нa Coфия.

"Пилотната програма "Културно наследство" е приета и ние ще я надграждаме. Трябва да намерим финансовия модел за опазване на ценните старинни сгради", отбеляза Здравков по време на дискусията „Разговори за града”. Темата на разговора бе как София да опази сградите в стил модернизъм. В него участваха и арх. Лоренцо Доли Еспести от Милано, доктор по архитектура от Politecnico di Milano и основател на Degli Esposti Architetti и арх. Амнон Бар Ор от Тел Авив, основател на Tal Gazit Architects Ltd. - водеща архитектурна фирма в областта на проектиране и опазване на паметници на културата.

Арх. Бар Ор разказа как в Тел Авив общината е разрешила строеж на небостъргачи по бул. "Ротшилд". За да не се събарят старите къщи там, градската управа е дала право на собствениците им да продадат въздуха над тях. Така без да се събарят старите сгради до тях са построени небостъргачи.

Арх. Еспести обясни, че в Милано общинска дирекция определя коя сграда не трябва да се променя и преустройва.

Коментари

Задължително поле