Ген. Леонид Решетников пред Би Ти Ви: Не отделяме една-единствена партия като наш съюзник Определени сили решиха да направят от мен един образ, който въплъщава заплахата

Тиквичките в настъпление

Турция може да купи руски изтребители Су-57, ако САЩ блокират доставката на F-35

Апаш влиза в затвора заради 12-годишна булка В област Монтана има 51 непълнолетни майки с 56 деца

Мигранти в център в Дрезден нападнаха полицаи Трима са ранени

Хора даряват кръв в църква

Васил, който издяла Смолян с резачка Най-голямата му дървена фигура тежи над тон

За Мушек и мушеците 195 години от рождението на Найден Геров, съставил първия ни речник

Испания спаси 408 мигранти в Средиземно море

„Баварци“ превзеха София 120 машини на BMW и MINI бяха показани в Интер Експо Център

Подарък 13 от Дядо Коледа

Поклонението пред Светлин Русев ще бъде в сряда в Националната галерия – Квадрат 500

4-километрова опашка от ТИР-ове на “Капитан Андреево”

Предприятие за преработка на риба строят в Белица Предвиждат количества до 300 тона годишно

Установено е огнище на инфлуенца в село Стефаново

Главният архитект на София Здравко Здравков с отчет за 2-годишната си работа: Започнахме да променяме правилата

На 16 май се навършиха 2 години откато главният архитект на София Здравко Здравков е на поста. Той обобщи работата си по време на строителен форум я столицата.

“Важен за мен е успеха, че започнахме да променяме правилата с промените в Закона за устройство и застрояване на Сролична община”. Премахната е вратичката в закона по която се появяваше “Уродливото понятие “небостъргач на два калкана” да се появи в София. Вече ъгловите имоти са урегулирани и не позволяват строителството на сгради-мастодонти.

Здравков коментира работата си през 2те години така: “Като седнеш на тази маса трябва да знаеш какво е написано на куверта. Куверта се оказа доста по-широк. И проблемите на хората са различни. Навсякъде има проблеми и всички те са различни, спешни и важни.”

“Другото, което успяхме да променим през тези 2 г. в. е начина на надвишаване на градоустройствените параметри точно с промяна в нормативната уредба. Успяхме да променим и Наредбата за обществени обсъждания, въпреки, че тя се обжалва в момента. Променихме я, защото считаме, че обществените обсъждания в една много ранна фаза на планиране дават една стабилност в последствие на плановете. Планът след като влезе в сила трябва да стане граждански договор въз основа на който вие да сте убедени че може да реализирате инвестициите си, когато купивате един имот за милиони евро, да сте убедени, че наистина на него може да си построите сградата без да идват редица инициативни комитети.”, каза Здравков.

Главният архитект отчете и, че афминистрацията му е започнала с промяна в електронните услуги на Направление архитектура и градоустройство. За следващите години Здравков си поставя за задача да увеличи още повече тези услуги. Така, според него, ще бъде избегнат контакта човек с човека и усещането на гражданите, за корупционни практики и че някой от администрацията ги мотае. Той съобщи, че достъпът на гражданите до администрацията е огромен-през 2017 г. в НАГ са постъпили 62 хил. заявления. Целта е намаляване на “хартиенара фабрика” на администрацията.

Здравков коментира и работата по нова Наредба за градския дизайн.

“Заместник-кметът на София Тодор Чобанов нарече наредбата “фамозна”, защото е изключително амбициозна и ще “подреди къщата”. Такава наредба не е правена в България и моето виждане е, че тя трябва да създаде една система от стандарти, защото градът е един динамичен организъм. Нашата задача е да създадем система от стандарти, които да водят и до задължителни изисквания към собствениците на имоти. Така те да имат ясни указания, когато построявате една сграда, по отношение на растерите на дограмите, използваните материали. Уверявам ви, че създаването на тази наредба ще е наистина трудно”, каза Здравков.

“Последен бум на жилищнито строителство очаква София”, твърди Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес недвижими имоти. Според него през 2020 г. София я чака промяна на девиза “Расте, но не старее”, защото ще спре да расте. Тогава няма да се строят масово нови жилища за хората, а те ще търсят качествени такива.

Според други участници в дискусията, поне още 10 години ще има реална необходимост от купуване жилища в града . До 2040 г. населението на София ще се увеличи на 1 млн. и 700 хил. души, което е увеличаване с по 15 хил. човека на година.

Панелките ще станат на 50 г. и остаряването им ще подтикне хората към купуване на нови жилища.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.