Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона

НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Главният архитект на София Здравко Здравков обясни пред “Труд”, че за да изпълни съдебно решение трябва да извърши закононарушения. Съдът го притиска да разреши на НИКМИ строеж на на 150-метрова сграда в градинка в столичния квартал “Стрелбище” при булевардите “България” и “Петко Тодоров”. “Има редица неща, които трябва да бъдат направени, най-малкото НИКМИ трябва да изработят проекта си върху вярна кадастрална подложка”, допълни Здравков.

В квартала имаше протести срещу вдигането на сградата. За да се строи трябва да се отсекат 61 дървета.

По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, миналата седмица Столичния общински съвет е започнал преговори с НИКМИ. Така се появява възможност да бъде решен казусът и общината да даде на фирмата друг терен за застрояване. Здравков е разбрал от медиите за образуваното наказателно дело срещу него. Става дума за дело от Софийска апелативна прокуратура във връзка с отказа му да изпълни решението на Върховния административен съд и да даде зелена светлина на НИКМИ да вдигне небостъргача.

Преди 2007 г. планът за имота е позволявал строителство в него, но през 2009 г. в Общия устройствен план той е отреден за озеленяване, църква или външна тоалетна. През 2014 г. е приет подробен устройствен план на кв. “Стрелбище”, който изключва терена, защото компанията предвижда в друг план 150-метровата сграда. Бившият архитект на София Петър Диков отказва да задейства процедурата за този план. Компанията задължава със спечелено дело настоящия главен архитект да направи това. Заради отказа си, Здравков бе глобен два пъти – с 1000 лв. и с 13 000 лв. Здравков е внесъл в съда искане за обявяване на решението на ВАС за нищожно.

С конкурси

Променят облика на столицата

Тази година предстои Столичната община да открие няколко архитектурни конкурса, за да се промени облика на ключови места в София, съобщи главният архитект на града Здравко Здравков. Върви конкурсът за пространството около Централна гара. Според Здравков този район има потенциал за развитие. Предстои конкурса за пространството около „Св. Неделя”. Основната цел е то да бъде изчистено от коли.

Здравков отчете работата си за последните две години. Само през 2017 г. в НАГ за регистрирани 62 785 документа.

Председателят

на СОС

Елен Герджиков:

Сградата на бул. „България“ няма как

да се случи

Няма как да се случи небостъргачът на столичния бул. “България”, който фирма НИКМИ смята да построи. Това коментира пред “Труд” председателят на Столичният общински съвет Елен Герджиков във връзка с предизвикалото обществено недоволство намерение за строеж на 150-метровата сграда върху градинка.

“Настроен съм оптимистично за бъдещото развитие на казуса и вярвам, че може да се намери разумно решение. При положение, че толкова категорично общинският съвет и общината застават на страната на гражданите, мисля че няма как да се случи тази сграда”, каза Герджиков. От миналата седмица текат преговори между Столичния общински съвет и НИКМИ. Разговорите продължават, като първият от тях е бил добронамерен, обясни Герджиков. “Надявам се на разумно решение, в което инвеститорът да се съгласи да бъде обезщетен за този терен”, коментира той.

Герджиков беше инициатор на идеята общинските съветници да платят глобата от 13 000 лв., наложена на главния архитект на София Здравко Здравков, заради това, че не разрешава строежа. Той аргументира идеята си с това, че с отказа си да изпълни съдебното решение арх. Здравков изпълнява решение на СОС. В инициативата участваха представители на всички политически групи и по-голямата част от сумата е събрана.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов пред “Труд”:

Трябва регистър за проблемни терени

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов сподели пред “Труд”, че според него Столична община трябва с помощта на регистър да разрешава казуси с проблемни терени като този в софийския квартал “Стрелбище”, където намерението на НИКМИ да строи небостъргач предизвика протести.

“Общината трябва да започне да търси решение на такива казуси, запазвайки обществените и инвеститорски интереси. На НИКМИ трябва да бъде предоставено друго място да реализира своя инвестиционен интерес, без да пречи на обществените нагласи” каза Паргов. Той даде пример за успешни преговори при подобни случаи в Со­­фия.

Общината преговаря с „Витоша ски”

Изграждат буферен паркинг за 1000 коли

Планират продължения на метрото и Симеоновския лифт

Планираните разширения на метрото са публикувани на сайта на Направление архитектура и градоустройство.

Столичната община е задвижила промяна в Общия устройствен план, свързана с бъдещето развитие на мрежата на метрото. Става въпрос за продължението на линията, която в момента стига до „Младост 4”, към Околовръстния път при „София ринг мол”. Идеята е метрото да се свърже със Симеоновския лифт. Общината преговаря с „Витоша ски” за удължаване на линията на лифта до станцията на метрото.

Трасето му ще стига северно от Околовръстното шосе, преминавайки над търговския център в района. Идеята е сегашната първа станция на лифта да стане междинна.

Продължения на метрото и нови станции може да има в районите на "Студентски град", през "Гео Милев" до "Слатина" и "Сименово" по Околовръстното шосе след район "Младост".

Предвижда се в "Люлин" да бъде изграден и нов буферен паркинг за 1000 автомобила, както и станция при бул. "Царица Йоана".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България