На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Главният архитект на София Здравко Здравков: Трябва да се сложи край на реституцията „в реални граници“ На финален етап е изработването на задание за градоустройствена концепция на площад "Света Неделя"

Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ

„Считам, че проблемите с реституираните имоти дълго време ще седят пред администрацията за решаване, защото възстановяването на земя в реални граници аз го считам за една изключителна грешка. Не може един имот като бивша нива да го възстановите в реални граници в една територия, която вече е урбанизирана, с изградени ток, вода, канал, транспортни връзки, без да отчетете придадената му стойност“

Това заяви пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков. Той отчете резултатите от дейността си, откакто е на поста.

Здравков обясни, че една нива е на една цена, но когато територията се облагороди, цената расте по 10, 20, дори по 100 и това не се отчита при връщането на имоти в реални граници. Според него трябва да се сложи край на целия този механизъм на възстановяване на земеделски земи. Такова становище изрази преди дни и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

На финален етап е изработването на задание за градоустройствена концепция на площад „Света Неделя“, което е възложено на експерти от катедра „Градоустройство“ при Университета по архитектура, строителство и геодезия, стана ясно от днешната среща.

„Ние сме все още на етап задание, което, след като бъде изработено, да бъде подложено на обществено обсъждане, тъй като в ранна фаза искаме да чуем мнението на хората, за да може, когато възложим проекта, да имаме решение поне 30% на самата задача“, обясни арх. Здравко Здравков. По думите му с проекта се цели обвързаност на пешеходните връзки, т.е. „липсващите парченца от пъзела“, както и освобождаване на това пространство от автомобили.“

В момента, когато минете покрай пл. „Св. Неделя“, виждате как храмът е обиколен отвсякъде с едни железни войни, коментира Здравков. Желанието му е с този проект площадът да не бъде на автомобилите, а на хората. Здравков заяви, че с проекта се цели да се „върже липсващото парченце от мозайката“, което да свърже бул. „Витоша“ с пл. „Св. Неделя“ и оттам да отидете към Ларгото. Така се действа по препоръка на поканената да консултира София реномирана международна архитектурна фирма „Геел архитектс“ да има обвързаност на пешеходните зони в града.

В конкретната пешеходна зона ще останат да се движат трамваите, защото по думите на арх. Здравков те няма да пречат на пешеходците. Работи се в посока спиране на движението пред Съдебната палата. „В тази посока работим, от улица „Стамболийски“ до улица „Алабин“ да мислим за затваряне на движението“, заяви главния архитект. В момента се прави симулация на трафика в района. „Разговаряли сме и с ръководството на съда да намерим начин за тези паркирани около 14-15 автомобила да им намерим друго място“, обясни Здравков. Най-вероятно до месец заданието ще бъде възложено на обществено обсъждане, прогнозира Здравков, като най-вероятно до края на годината проектът ще бъде възложен и ще се изпълнява през следващата година при налично финансиране.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.