Главният архитект на София Здравко Здравков: Трябва да се сложи край на реституцията "в реални граници"

"Считам, че проблемите с реституираните имоти дълго време ще седят пред администрацията за решаване, защото възстановяването на земя в реални граници аз го считам за една изключителна грешка. Не може един имот като бивша нива да го възстановите в реални граници в една територия, която вече е урбанизирана, с изградени ток, вода, канал, транспортни връзки, без да отчетете придадената му стойност"

Това заяви пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков. Той отчете резултатите от дейността си, откакто е на поста.

Здравков обясни, че една нива е на една цена, но когато територията се облагороди, цената расте по 10, 20, дори по 100 и това не се отчита при връщането на имоти в реални граници. Според него трябва да се сложи край на целия този механизъм на възстановяване на земеделски земи. Такова становище изрази преди дни и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

На финален етап е изработването на задание за градоустройствена концепция на площад "Света Неделя", което е възложено на експерти от катедра "Градоустройство" при Университета по архитектура, строителство и геодезия, стана ясно от днешната среща.

"Ние сме все още на етап задание, което, след като бъде изработено, да бъде подложено на обществено обсъждане, тъй като в ранна фаза искаме да чуем мнението на хората, за да може, когато възложим проекта, да имаме решение поне 30% на самата задача", обясни арх. Здравко Здравков. По думите му с проекта се цели обвързаност на пешеходните връзки, т.е. "липсващите парченца от пъзела", както и освобождаване на това пространство от автомобили."

В момента, когато минете покрай пл. "Св. Неделя", виждате как храмът е обиколен отвсякъде с едни железни войни, коментира Здравков. Желанието му е с този проект площадът да не бъде на автомобилите, а на хората. Здравков заяви, че с проекта се цели да се "върже липсващото парченце от мозайката", което да свърже бул. "Витоша" с пл. "Св. Неделя" и оттам да отидете към Ларгото. Така се действа по препоръка на поканената да консултира София реномирана международна архитектурна фирма "Геел архитектс" да има обвързаност на пешеходните зони в града.

В конкретната пешеходна зона ще останат да се движат трамваите, защото по думите на арх. Здравков те няма да пречат на пешеходците. Работи се в посока спиране на движението пред Съдебната палата. "В тази посока работим, от улица "Стамболийски" до улица "Алабин" да мислим за затваряне на движението", заяви главния архитект. В момента се прави симулация на трафика в района. "Разговаряли сме и с ръководството на съда да намерим начин за тези паркирани около 14-15 автомобила да им намерим друго място", обясни Здравков. Най-вероятно до месец заданието ще бъде възложено на обществено обсъждане, прогнозира Здравков, като най-вероятно до края на годината проектът ще бъде възложен и ще се изпълнява през следващата година при налично финансиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България