Джеймс Матис: САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от Китай и Русия

За улеснение на домакинствата ЮЗДП разкри 8 централни склада за дърва

Вдигат 5-звезден хотел в центъра на София Ще се намира на Солни пазар на мястото на бившия цирк

Скандалджията Кириос: Григор е силен, ще е тежко

Със 100-те родопски гайди откриха изложение в Берлин Включват мярка за напояване в Програмата за развитие на селските райони

Започна разследване на причините за смъртта на Долорес О’Риърдън

Димитров: Жегата? Все едно си бях в България

Григор взе реванш №1

Илияна Йотова ще открие дискусия за бъдещето на ЕС

Михаил Попов: С усилията на всеки един от състава на Сухопътните войски затвърдихме постигнатите способности

Емил Караниколов: Продължават да намаляват чуждестранните инвестиции у нас

Закон “Стоп Сорос” бори нелегалната миграция в Унгария Приходи на НПО от чужбина ще бъдат облагани с 25% данък

Разбиха мрежа за криптовалута на българката Ружа Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в акция на Европол по разследване на международна група за пране на пари

„Алтернатива за Германия“ иска наказания за бежанците, криещи възрастта си

Актьорът Майкъл Дъглас беше обвинен в сексуален тормоз

Главният архитект на София: Зоната от бул. „Ал. Стамболийски до бул. „Витоша“ става пешеходна зона Планират облекчителни режими за създаване на детски площадки върху зелени площи

Пространството от бул. „Ал. Стамболийски до бул. „Витоша“ ще стане пешеходна зона, обяви на пресконференция главният архитект на София Здравко Здравков.

„Това, което свършихме за 1 година е изключително важно. Теренните проучвания са направени от 35 доброволци, които извършваха преброявания на брой пешеходци, транспорт, места за седене и т.н. Общинският съвет възложи една дългосрочна визия на главния архитект. Започна работата по нея до 2050 г. Започнахме обратна комуникация с гражданите. Това е правилният модел, отколкото да се подготви един планов документ и да се представи на гражданите. Стартирахме с промени в нормативната уредба, които почти 10 години не беше променяна. Възникна поредица от напрежение по отношение на високите сгради. Трябва да създадем ясни правила за целесъобразност. Ще продължим с промяна в нормативната уредба. Искаме да създадем и някои облекчителни режими за създаване на детски площадки върху зелени площи“, обясни Здравков.

По думите му транспортният анализ към високите сгради вече функционира. „Съществено изискване е промяната в наредбата за градската среда. Направихме предложения за промени в Наредбата за обществени обсъждания. Обхватът и е свързан със заданията за обществените обсъждане. Променихме начина на обсъждане, на информираност. Регистърът работи, макар и трудно. Другата сериозна промяна е свързана с рекламата и градската среда. Всички виждате нахлуването на рекламата в градската среда. Останаха около 100 телефонни кабини, с които водим дела. Премахнахме и 3 арки. Когато се вижда желание от страна на администрацията, собствениците сами ги премахват. Демонтирането е изключително скъпо“, каза още главният архитект.
Той отбеляза, че има дневен ред на всеки експертен съвет. „Предстоят промени във връзка с работата по отношение на Закона за културното наследство. Предстои внасянето на доклад за създаването на звено, съвместно с Музея за история на София. Създадох координационно звено за градско и пространствено планиране“, подчерта той.
Здравков каза още, че са постъпили 61 проекта за конкурса за реконструкция на сградата на бившата топлоцентрала на НДК и превръщането ѝ в център за изкуство и култура. Той уточни, че конкурсът ще бъде максимално обективен и никой от журито не знае кой зад кой проект се крие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.