Десетки членове на общинската комисия във Враца не могат да предадат протоколите си

Тръмп разкритикува търговския дисбаланс между САЩ и Япония

50,5% е средната избирателна активност в Евросъюза

Ето какви са резултатите от изборите за Европейски парламент на базата на вота във всички държави членки

ЦИК при 51% обработени протоколи: ГЕРБ – 30,76%, БСП – 25,32% "Демократична България" засега прескача бариерата с вота от чужбина

Вижте резултатите от европейските избори на базата на вота в 27 държави

„Алфа Рисърч“ от 100% паралелно преброяване: „Демократична България“ не прескача бариерата, ВМРО вкарва втори евродепутат

„Галъп интернешънъл“ от 100% паралелно преброяване: Пет български формации в Европарламента

На 27 май 2019 да почерпят

Кънчо и Андрей отново на висота

Сериозен провал на социологическите прогнози

Рекордна избирателна активност в ЕС Едва една четвърт от българите отидоха до урните

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 27 май 2019

Сергей Станишев: Пак изпуснахме победата като през 2017-а Вместо единна кампания, имахме паралелни кампании на всички кандидати, каза 5-ият в листата на БСП

Борисов след изборната победа: Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа

Главният архитект на София: Зоната от бул. „Ал. Стамболийски до бул. „Витоша“ става пешеходна зона Планират облекчителни режими за създаване на детски площадки върху зелени площи

Пространството от бул. „Ал. Стамболийски до бул. „Витоша“ ще стане пешеходна зона, обяви на пресконференция главният архитект на София Здравко Здравков.

„Това, което свършихме за 1 година е изключително важно. Теренните проучвания са направени от 35 доброволци, които извършваха преброявания на брой пешеходци, транспорт, места за седене и т.н. Общинският съвет възложи една дългосрочна визия на главния архитект. Започна работата по нея до 2050 г. Започнахме обратна комуникация с гражданите. Това е правилният модел, отколкото да се подготви един планов документ и да се представи на гражданите. Стартирахме с промени в нормативната уредба, които почти 10 години не беше променяна. Възникна поредица от напрежение по отношение на високите сгради. Трябва да създадем ясни правила за целесъобразност. Ще продължим с промяна в нормативната уредба. Искаме да създадем и някои облекчителни режими за създаване на детски площадки върху зелени площи“, обясни Здравков.

По думите му транспортният анализ към високите сгради вече функционира. „Съществено изискване е промяната в наредбата за градската среда. Направихме предложения за промени в Наредбата за обществени обсъждания. Обхватът и е свързан със заданията за обществените обсъждане. Променихме начина на обсъждане, на информираност. Регистърът работи, макар и трудно. Другата сериозна промяна е свързана с рекламата и градската среда. Всички виждате нахлуването на рекламата в градската среда. Останаха около 100 телефонни кабини, с които водим дела. Премахнахме и 3 арки. Когато се вижда желание от страна на администрацията, собствениците сами ги премахват. Демонтирането е изключително скъпо“, каза още главният архитект.
Той отбеляза, че има дневен ред на всеки експертен съвет. „Предстоят промени във връзка с работата по отношение на Закона за културното наследство. Предстои внасянето на доклад за създаването на звено, съвместно с Музея за история на София. Създадох координационно звено за градско и пространствено планиране“, подчерта той.
Здравков каза още, че са постъпили 61 проекта за конкурса за реконструкция на сградата на бившата топлоцентрала на НДК и превръщането ѝ в център за изкуство и култура. Той уточни, че конкурсът ще бъде максимално обективен и никой от журито не знае кой зад кой проект се крие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.