Главният прокурор на Словения е на официално посещение в страната ни

Делегация на Прокуратурата на Република Словения, водена от главния прокурор д-р Звонко Фишер, е на посещение в България по покана на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщават от държавното обвинение.

Основни теми на разговорите са организационната структура на двете прокуратури, необходимите реформи в наказателния процес, както и противодействието на тероризма. Д-р Фишер представи подробно и работата на Специализираната прокуратура в Словения, чиято компетентност включва престъпленията против републиката, корупцията по „високите етажи“, организираната престъпност, както и престъпленията, извършени от военнослужещи и полицаи при изпълнение на служебните им задължения.

Словенската делегация бе приета от министъра на правосъдието г-жа Екатерина Захариева. Тя представи позицията на България по основните въпроси, свързани с функционирането на бъдещата Европейска прокуратура, както и предприетите действия за промени в законите, касаещи детското правосъдие и НПК.

На среща с Прокурорската колегия към ВСС словенският главен прокурор представи процедурите по назначаване и кариерно развитие на прокурорите, както и въпроси относно дисциплинарната им отговорност. Особено внимание в разговорите с членовете на колегията бе отделено на териториалната структура на словенската прокуратура /11 окръжни прокуратури и 1 специализирана прокуратура/, както и на правомощията на Държавния прокурорски съвет в Република Словения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право