Главният секретар на “Дондуков 2” Димитър Стоянов: Президентът не е решил за вето на бюджета заради Ф-16

През 2017 г. о.р. ген. Константин Попов искаше пълна прозрачност

“Не е взето решение дали президентът ще наложи вето на Закона за актуализацията за бюджета. Не е важно какво мисля аз. Важно е какво мисли президентът. Той ще прецени за ветото. Президентът иска да се проведе дебат за тези 2,2 млрд, които ще плати българският народ”, заяви главният секретар на президента Димитър Стоянов.

“Къде е въоръжението на Ф-16 и защо то ще се достави на по-късен етап”, попита Стоянов. И цитира изказване на председателя на комисията по отбрана о.р. ген. Константин Попов от 25 юни 2017 г.: “Ние считаме, че Народното събрание, което гласува за този бюджет, (1,5 млрд.лв.) трябва да контролира разходите, начините на действие на всички органи, ангажирани с процеса на придобиване на новия самолет, и те трябва да дадат отчет на НС. Всички народни представители от всички парламентарни групи трябва да са наясно за какво се харчат тези пари”.

“Сега, когато разходите са 2,2 млрд. лв., като че ли предложението на управляващите и на НС е да минем по “бързата писта”, без особени дебати”, допълни главният секретар. “Предполагаемите годишни разходи за поддръжка на изтребителите Ф-16 ще са 30-40 млн. лв. при общ годишен нальот 1500 ч.”,обявиха от МО в отговор на критиките на президента.

Коментари

Задължително поле