Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Главният съдебен инспектор с мерки срещу хаоса в СРС

Анализ на информационните технологии в Софийския районен съд, подготовка на конкурс за назначаване на съдебни служители за местата, заети „до провеждане на конкурс”, осигуряване на първоначални обучения за съдебни служители в НИП, функционален анализ на съда. Това са мерките, които главният инспектор Теодора Точкова предложи днес на съвместна среща на инспекторите от ИВСС, които проверяват съдилищата, ръководството на Софийския районен съд в оставка и съдийската колегия на ВСС. Те трябва да бъдат предприети още преди избора на нов председател на СРС, за да не се губи време.

Мерките са във връзка с проблемите, констатирани при проверки на Инспектората в съда. На срещата главният инспектор ги обособи в две групи – едните са пряко свързани с правораздаването, а другите – с ръководството на съда.

Екипите на Инспектората са установили многобройни случаи на съществени забави при разглеждането и приключването на делата в СРС. Не са редки случаите на постановени решения по бързи производства по ГПК над 2 години след обявяване на делото за решаване, ненаписани мотиви към присъди в същия срок, изтъкна на срещата Теодора Точкова и подчерта, че това повече не трябва да продължава.

Проблемите, свързани с ръководството на съда засягат три основни области. Първо – действия и бездействия, довели до нееднаква натовареност между отделните състави, както и хаос във вътрешната организация. Второ – липса на обучени служители, които да познават в достатъчна степен работата в съдилищата, което да им позволи изпълнение на задълженията с изискуемите качество и срокове. И трето – липса на мерки за осигуряване на деловодна система с функционалност, адекватна на нуждите на СРС, която да позволява генерирането на различни справки, т. е. информационна система, която да пести човешкия труд, като същевременно осигурява необходимата достоверност на данните.

Участниците в срещата се съгласиха, че има малък брой съдии, които системно не спазват сроковете за постановяване на съдебните актове. Според главния инспектор в тези случаи е много важно своевременно да се вземат дисциплинарни мерки от административното ръководство на съда и ВСС.

Теодора Точкова обясни и причините за повишеното внимание върху състоянието на Софийския районен съд. Той разглежда най-много първоинстанционни дела в страната, над 25 процента, работата му засяга най-широк кръг от граждани и до голяма степен формира нагласите на обществото към цялата съдебна система. Другата причина е, че от извършените от Инспектората проверки в съда, голяма част от които по сигнали на граждани, се установяват сериозни нарушения, които нямат аналог в другите съдилища в страната.

Добрият тон, зададен от главния инспектор, бе възприет от участниците в срещата, както и ангажимент за нов разговор в най-кратък срок след избора на нов председател на СРС за набелязване на следващи мерки за оздравяването на съда.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.