Елена Йончева: Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе

Внасят сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на дома за деца с увреждания в Габрово заради насилие

Димитър Маргаритов: КЗП ще проверява зимните курорти поне месец и половина

Делян Добрев с нови обвинения: Елена Йончева е свързана с офшорни компании и кухи фирми

Директорът на училището, където учител удари ученик: Аз съм срещу насилието

Премахнаха 230 трошки от улиците на Шумен

Почина научнофантастичната авторка Урсула ле Гуин

От форума в Давос: Киберзаплахите и мръсният въздух са основните проблеми пред световната икономика

Тръмп ще призове Ердоган за „деескалация на ситуацията“ в Африн

Жителите на айтоското село Мъглен ходят в кал близо десетилетие заради недовършена канализация

33 загинали и над 70 ранени при терористично нападение в Бенгази

В София са направени обработки със смеси срещу заледяване

Хеликоптери евакуираха 150 души в Италия след падане на лавина

Въздушни удари на САЩ са ликвидирали близо 150 терористи от ИДИЛ в Сирия

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия и операцията на турската армия в района Африн

Главният съдебен инспектор с мерки срещу хаоса в СРС

Анализ на информационните технологии в Софийския районен съд, подготовка на конкурс за назначаване на съдебни служители за местата, заети „до провеждане на конкурс”, осигуряване на първоначални обучения за съдебни служители в НИП, функционален анализ на съда. Това са мерките, които главният инспектор Теодора Точкова предложи днес на съвместна среща на инспекторите от ИВСС, които проверяват съдилищата, ръководството на Софийския районен съд в оставка и съдийската колегия на ВСС. Те трябва да бъдат предприети още преди избора на нов председател на СРС, за да не се губи време.

Мерките са във връзка с проблемите, констатирани при проверки на Инспектората в съда. На срещата главният инспектор ги обособи в две групи – едните са пряко свързани с правораздаването, а другите – с ръководството на съда.

Екипите на Инспектората са установили многобройни случаи на съществени забави при разглеждането и приключването на делата в СРС. Не са редки случаите на постановени решения по бързи производства по ГПК над 2 години след обявяване на делото за решаване, ненаписани мотиви към присъди в същия срок, изтъкна на срещата Теодора Точкова и подчерта, че това повече не трябва да продължава.

Проблемите, свързани с ръководството на съда засягат три основни области. Първо – действия и бездействия, довели до нееднаква натовареност между отделните състави, както и хаос във вътрешната организация. Второ – липса на обучени служители, които да познават в достатъчна степен работата в съдилищата, което да им позволи изпълнение на задълженията с изискуемите качество и срокове. И трето – липса на мерки за осигуряване на деловодна система с функционалност, адекватна на нуждите на СРС, която да позволява генерирането на различни справки, т. е. информационна система, която да пести човешкия труд, като същевременно осигурява необходимата достоверност на данните.

Участниците в срещата се съгласиха, че има малък брой съдии, които системно не спазват сроковете за постановяване на съдебните актове. Според главния инспектор в тези случаи е много важно своевременно да се вземат дисциплинарни мерки от административното ръководство на съда и ВСС.

Теодора Точкова обясни и причините за повишеното внимание върху състоянието на Софийския районен съд. Той разглежда най-много първоинстанционни дела в страната, над 25 процента, работата му засяга най-широк кръг от граждани и до голяма степен формира нагласите на обществото към цялата съдебна система. Другата причина е, че от извършените от Инспектората проверки в съда, голяма част от които по сигнали на граждани, се установяват сериозни нарушения, които нямат аналог в другите съдилища в страната.

Добрият тон, зададен от главния инспектор, бе възприет от участниците в срещата, както и ангажимент за нов разговор в най-кратък срок след избора на нов председател на СРС за набелязване на следващи мерки за оздравяването на съда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.