Легендата на босненския футбол Звездан Мисимович пред „Труд“: В училище винаги играех Стоичков

Ердоган: Турският флаг се вее в Африн Свободната сирийска армия и турските войски окончателно са овладели града

Правителството ще поеме грижата над язовирите, които общините не са в състояние да стопанисват

Празнуваме пролетното равноденствие

Паркът на миниатюрите в Търново е с интернет екскурзовод Колекцията е обогатена с нови макети

Двама души загинаха, а седем бяха ранени при катастрофа на автомобил с нелегални мигранти в Гърция

Фенове на “Левски” и ЦСКА в сблъсък край Ябланица Маскирани са трошили стъклата на автобус и коли на опонентите си

74-годишна с опасност за живота след падане, докато подрязвала клони

Деца с увреждания караха ски в Банско

Автомобил влезе в пълен с хора нощен клуб във Великобритания

260 танцьори от 10 държави се състезаваха в Монтана

Децата на Станка Златева вече печелят медали За залата в Сливен шампионката теглила сериозен банков кредит

Разследват смъртта на 70-годишен, починал след сбиване със сестра си

Над 50 огнеборци, горски и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново Спасителите били принудени да изминат 5-6 километра пеша в непрестъпната местност

Арестуваха рецидивист в момент на производство на пико Наркопроизводителят е спипан в дома му в Долна Оряховица

Главният съдебен инспектор с мерки срещу хаоса в СРС

Анализ на информационните технологии в Софийския районен съд, подготовка на конкурс за назначаване на съдебни служители за местата, заети „до провеждане на конкурс”, осигуряване на първоначални обучения за съдебни служители в НИП, функционален анализ на съда. Това са мерките, които главният инспектор Теодора Точкова предложи днес на съвместна среща на инспекторите от ИВСС, които проверяват съдилищата, ръководството на Софийския районен съд в оставка и съдийската колегия на ВСС. Те трябва да бъдат предприети още преди избора на нов председател на СРС, за да не се губи време.

Мерките са във връзка с проблемите, констатирани при проверки на Инспектората в съда. На срещата главният инспектор ги обособи в две групи – едните са пряко свързани с правораздаването, а другите – с ръководството на съда.

Екипите на Инспектората са установили многобройни случаи на съществени забави при разглеждането и приключването на делата в СРС. Не са редки случаите на постановени решения по бързи производства по ГПК над 2 години след обявяване на делото за решаване, ненаписани мотиви към присъди в същия срок, изтъкна на срещата Теодора Точкова и подчерта, че това повече не трябва да продължава.

Проблемите, свързани с ръководството на съда засягат три основни области. Първо – действия и бездействия, довели до нееднаква натовареност между отделните състави, както и хаос във вътрешната организация. Второ – липса на обучени служители, които да познават в достатъчна степен работата в съдилищата, което да им позволи изпълнение на задълженията с изискуемите качество и срокове. И трето – липса на мерки за осигуряване на деловодна система с функционалност, адекватна на нуждите на СРС, която да позволява генерирането на различни справки, т. е. информационна система, която да пести човешкия труд, като същевременно осигурява необходимата достоверност на данните.

Участниците в срещата се съгласиха, че има малък брой съдии, които системно не спазват сроковете за постановяване на съдебните актове. Според главния инспектор в тези случаи е много важно своевременно да се вземат дисциплинарни мерки от административното ръководство на съда и ВСС.

Теодора Точкова обясни и причините за повишеното внимание върху състоянието на Софийския районен съд. Той разглежда най-много първоинстанционни дела в страната, над 25 процента, работата му засяга най-широк кръг от граждани и до голяма степен формира нагласите на обществото към цялата съдебна система. Другата причина е, че от извършените от Инспектората проверки в съда, голяма част от които по сигнали на граждани, се установяват сериозни нарушения, които нямат аналог в другите съдилища в страната.

Добрият тон, зададен от главния инспектор, бе възприет от участниците в срещата, както и ангажимент за нов разговор в най-кратък срок след избора на нов председател на СРС за набелязване на следващи мерки за оздравяването на съда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.