Главно мюфтийство не контролира проповедите на имамите заради липса на финансиране

Снимка: Архив

Главното мюфтийство не може да упражни контрол върху проповедите на имамите си, защото не получава достатъчно финансиране от България. Това заяви Джелал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство, по БТВ. Той посочи, че няма информация кой имам къде се е обучавал.

В същото време мюфтийството получава около 2 милиона от Турция, които „подпомагат да се обгрижва исляма в България”. Парите идват по договор, сключен пред 1998 г. с турския комитет по религиозните въпроси (Дианет) и са нужни на вероизповеданието, защото по думите на Фаик „след промените България по никакъв начин не обгрижва мюсюлманската общност”. Тези пари се получават ежегодно и отиват за духовните училища и висшия ислямски институт.

Алекс Алексиев, който е специалист по радикален ислям, заяви, че трябва да има регистриране на имамите и не бива да се дава да проповядват на такива, които не знаят български и не са обучени в България. „Австрийците забраниха чуждото финансиране на имамите. Оказва се, че тези хора не само проповядват, но и шпионират в полза на Ердоган и партията му”, категоричен е той.

Фаик посочи, че главното мюфтийство е българска институция и не се командва от никоя държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България