Пост на турски език се появи в профила на президента Радев във Фейсбук

„Ауди“ изтегля 127 000 нови автомобила заради проблеми с емисиите

Лео Кадели: Приятели, помагайте

„Епъл“ може да спре iPhone X още през лятото Потребителите в Китай не го харесват

Ликвидирани са нападателите на хотела в Кабул Акцията продължи 12 часа

Статуята на свободата затвори за посетители

Холандската полиция ще конфискува скъпи дрехи от младежи, ако не обяснят как са платили за тях

Времето ще е облачно, с валежи от дъжд и сняг

Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Главоломен скок на онкоболните в региона около Пловдив

Главоломно нараства броят на страдащите от злокачествени ракови заболявания в областите Пловдив, Пазарджик и Смолян, алармира началникът на Диагностично-консултативния блок към КОЦ (Комплексния онкологичен център) в града под тепетата д-р Веселина Йорданова.

Тя подкрепя това свое твърдение с числото на регистрираните през 2016 г. в КОЦ-Пловдив от трите области – 48 322 наблюдавани и лекувани пациенти. Освен тях помощ от специализираното лечебно заведение в Пловдив търсят доста хора от районите на Ямбол, Хасково, Чирпан, Кърджали и селища от Северна България.

„Големият проблем обаче е, че пациенти идват, когато са в по-напреднали стадии на болестта. Причините са комплексни, но „заслуга“ за тази тревожна тенденция има и „здравната реформа“. Парадоксалното е, че уж се мъчим да работим все по-добре, а на практика пациентите са запуснати и пристигат в трети и четвърти стадий на болестта, когато лечението и ефектът от него са доста трудни“, твърди онкодерматологът д-р Йорданова.

Според нея е важно да се знае, че страдащият от рак се наблюдава до края на живота си, макар да се смята, че пациентът е излекуван след петата година. След това всеки болен подлежи веднъж годишно на диспансерни прегледи.

„При оплаквания пациентите могат да дойдат при нас без талон и ще получат безплатна помощ. Приемаме всякакви пациенти – дори такива, които само са прочели някъде за евентуални симптоми и са решили, че имат раково заболяване. За да се прецени дали човек страда или не, трябва да бъде прегледан“, категорична е д-р Веселина Йорданова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.