Главчев: България ще поиска извънреден доклад за готовността си за еврозоната

Всеки ден институциите полагаме усилия да освободим българските моряци

България ще поиска извънреден доклад за готовността си за еврозоната, щом изпълни и последното условие. Това съобщи пред журналисти в Брюксел служебният премиер Димитър Главчев. Той участва в среща на върха на лидерите на ЕС със съвета за сътрудничество в Персийския залив.

В момента, в който бъде изпълнен и четвъртият критерий за ценовата стабилност, ще бъдат поискани веднага извънредни доклади. Надяваме се, че до края на годината ще покрием и този критерий, каза Главчев.

Попитан дали може да се очаква напредък по въпроса със средствата по плана за икономическо възстановяване, премиерът отбеляза, че затова са необходими стъпки на Народното събрание. Първо трябва да бъдат променени решения на НС, за да може да се поиска промяна. Има договорки с Европейската комисия, но няма как да нарушим действащи решения на НС. Ако позволят народните представители, можем да пристъпим към реални действия с добър резултат, посочи той.

"Всеки ден всички институции в България полагаме усилия да освободим българските моряци, но ситуацията е изключително специфична и деликатна", каза още служебният премиер. Българските моряци, които са част от екипажа на кораба "Галакси Лийдер", са в плен на йеменските хути от ноември миналата година.

По отношение на акциите на полицията и прокуратурата срещу купуването на гласове, Димитър Главчев каза, че тези действия ще продължат до последно, докато приключи изборния ден.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/9108988475797426
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България