Главчев обсъди правата на българите в Сърбия

Шефът на НС поднесе венец пред паметника на Левски в Димитровград

С поднасяне на венци на паметника на Васил Левски в Димитровград започна официалното посещение в Сърбия на председателя на Народното събрание Димитър Главчев и водената от него парламентарна делегация.

Първата среща на българските парламентаристи беше с кмета на Димитровград Владица Димитров и с общински съветници. В нея участва и заместник-председателят на Скупщината Веролюб Арсич.

На разговора Димитър Главчев отбеляза, че са необходими общи усилия за икономическото развитие на пограничните общини и че нашата страна ще работи заедно с властите в Белград за задълбочаване на трансграничното сътрудничество.

Правата на българското национално малцинство в Сърбия също бяха тема на разговора. България полага и ще продължи да полага грижи и да защитава правата и свободите на българското малцинство, заяви Димитър Главчев. Той подчерта, че проблемите ще бъдат решавани в активен диалог между двете страни. По думите му българската и сръбската държава ще продължат да работят за преквалифициране на учителите и за създаване на всички предпоставки правата на българското малцинство, залегнали в законодателната система на Република Сърбия, да се прилагат на практика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България