Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Общо 21 години затвор за извършители на грабеж с убийство на таксиджия в Николаево Апелативният съд във Велико Търново увеличи присъдата на единия от извършителите

Партиите пак не се разбраха за субсидиите (обзор) Социалистите обявиха, че нямат пари и дълга им ще бъде удържан от следващи траншове

Гладът закали Одри Хепбърн Тя е дъщеря на английски банкер и баронеса от холандски произход

Как кинолегендата се бори с нацистите

Помага да се доставят храни за свалените над Холандия американски и британски пилоти

Одри играе балетни номера в нелегалните вечеринки на Съпротивата

Актрисата работи с Детския фонд на ООН до последните си дни

Образът на Одри Хепбърн, една от най-известните звезди на Холивуд през XX век, си остава актуален и днес. Малко хора знаят, че тя не само се обличаше с Живанши и държеше мундщука (част от цигаре) на рекламните плакати на филма “Закуска в Тифани”, а че актрисата посвети последните пет години от своя живот на благотворителност и работи в тясно сътрудничество с Детския фонд на ООН. На 4 май актрисата, вдъхновила не едно поколение, щеше да навърши 90 години. Ще разкажем за непознати страници от нейната биография.

Детството на бъдещата звезда на Холивуд не е било леко. Като дъщеря на английски банкер и баронеса от холандски произход, тя живее в пълно благополучие през първите години от нейния живот. Но в началото на Втората световна война майката Ела Ван Хемстра връща момичето от Великобритания през 1939 г. в родината си, надявайки се, че Холандия ще остане неутрална по време на войната.

Надеждите на баронесата не се сбъдват. И тя, и дъщеря й, Одри преживяват войната в окупираната от Германия Холандия.

Нито затварянето на нейния полубрат Йън в концентрационен лагер, нито екзекуцията на нейния чичо и братовчеда на майка є не попречили на Одри Хепбърн (истинското й име е Одри Катлийн Рустън, родена е на 4 май 1929 г.) да участва в антифашистката Съпротива. Тя помага да се доставят храни за свалените над Холандия американски и британски пилоти. Владеейки до съвършенство английски, тя помага на пилотите да се ориентират на терен и да ги придружава. Освен това момичето изпълнява балетни номера, за да набира средства и разнася забранени листовки и вестници в окупираната от нацистите Холандия.
Постоянното недохранване през военните години причинява на Одри здравословни проблеми. Тя развива анемия, респираторни заболявания и отоци.

След войната хуманитарната помощ, предоставена от УНИЦЕФ – Детски фонд на ООН, основан през 1946 г., и помага за нейното оцеляване. След като става световноизвестна актриса, Одри Хепбърн иска да се отплати с благодарност на своите спасители.

“Всички ние сме длъжни един на друг, на човечеството като цяло. Може би не всички споделят моето мнение. Съчувствам на такива хора. Струва ми се, че тези, които не споделят това мнение, живеят много ограничено и са лишени от щастието да помагат на другите и да допринасят за един по-добър свят”, заявява актрисата в едно от своите интервюта.

Скоро след една от последните си филмови изяви Одри е поканена на международен музикален фестивал в Макао, организиран от УНИЦЕФ за набиране на средства. Успехът на това мероприятие кара Одри Хепбърн да работи по-тясно с Детския фонд на ООН. Както си спомня генералният директор на Детския фонд на ООН, “не ние се обърнахме към нея. А тя дойде сама при нас”.

Първата мисия на Одри Хепбърн е през 1988 г. Холивудската актриса отива в Етиопия, където посещава сиропиталище с 500 деца, страдащи от недохранване, причинено от продължителната суша и гражданските войни. След няколко седмици пътуване Одри Хепбърн разговаря с медиите в САЩ, Канада и европейски страни, като понякога дава по 15 интервюта на ден. Актрисата напълно се посвещава на работата си с УНИЦЕФ в бъдеще.

След преживените трудности и лишения на военните години, Одри Хепбърн винаги взима присърце това, което се случва. Ето какво разказва холивудската актриса за престоя си в Бангладеш: “Забелязах едно тригодишно момиче, което ни гледаше от съседната стая. Струваше ми се, че иска да се присъедини към нас, но тя беше твърде срамежлива”. Отивайки по-близо до нея, Одри Хепбърн разбира, че момичето страда от полиомиелит, болест, която почти никога не е била срещана в САЩ и Западното полукълбо, благодарение на разработеното за нейното лечение лекарство през 50-те години. “Спомням си това дете, радостта на нейното лице и гнева, който изпитах от това, че подобна несправедливост все още е възможна през 1989 г.” – казва Одри Хепбърн.

В ролята си на посланик на добра воля на УНИЦЕФ Одри Хепбърн, посещава четири континента.
“Хората са толкова щедри, отворени и готови да помогнат. Най-невероятните неща ми се случиха – например, непознати идват при мен на летищата и ми дават 10 долара в полза на децата”, разказва актрисата на едно от последните й мероприятия за събиране на средства за Детския фонд на ООН.

“За мен най-неочакваното предимство на тази работа е, че ти виждаш промените, за които допринасяш. Когато ти постигнеш това, децата да имат достъп до чиста вода, лекарства, образование, ти виждаш как се променя техния живот”, признава актрисата. Нейната работа с Детския фонд на ООН не е ограничена само до пътуването по света. Актрисата взима участие в Световната детска среща на върха от 1990 г. и полага старта на практиката да се публикуват доклади на Фонда за положението на децата по света, взима участие в мероприятията за набиране на средства и дава много интервюта за да привлече вниманието към съдбата на децата по света.

“Филмите ми се показват постоянно по телевизията и това предизвиква интереса на зрителя. Радвам се да използвам всичко това, което получавам, в полза на УНИЦЕФ. Ако нямах тази възможност, просто щях да си седя у дома и да разхождам кучетата си” – шегува се холивудската звезда. Актрисата продължава да работи с Детския фонд на ООН до последните си дни. Последното пътуване на Одри Хепбърн в Сомалия се случва четири месеца преди нейната смърт, през септември 1992 г.

Дори повече от четвърт век след кончината й, славата на Одри Хепбърн продължава да живее, а името на актрисата продължава да помага за благотворителността. Например, известната малка черна рокля на Живанши, с която актрисата се появява във филма “Закуска в Тифани”, е продадена на търг за 900 хиляди долара. Средствата от търга отиват в помощ на децата. Доминик Лапиер, ръководител на благотворителния фонд, който получи постъпленията от търга, каза: “Аз съм абсолютно изумен, че роклята, принадлежала на тази великолепна актриса, ще ми позволи да купя тухли и цимент, за да построя училища за най-бедните деца в Индия”.

На 4 май 2019 г. Одри Хепбърн щеше да навърши 90 години.

Секссимволът на 50-те

Актрисата, танцьорка или просто красавица и модна икона, е родена преди 90 години. Талантите на Одри биха стигнали за няколко живота Знае пет езика, прекрасно рисува и сериозно се занимава с балет, но избира театъра и киното за своя дейност. Във филма “Ваканция в Рим” (1953) принцесата с поглед на котка, както я наричат американските журналисти, дори не се омъжва за милионер.

Дебютът в Холивуд й носи световен успех. Тя е аристократка наполовина, а подобна е и историята й във филма, в който английска принцеса се влюбва в американски журналист. Попадайки в меката на киното, милиони фенове буквално я копират във всичко – дрехи, прическа и мимика. Тя е сексимвол на 50-те. Зрителите мъже мечтаят да отидат с нея на среща, а актьорите – да се окажат в един кадър с нея. Първият, на когото шансът се усмихва, е Грегъри Пек. После са Хъмфри Богарт, Фред Астер, Кари Грант и Шон Конъри. С много от тях тя остава приятел за цял живот, но в личния живот на актрисата не й върви. Първите й два брака се разпадат и тя дълго няма деца. Едва в третия актрисата казва, че най-накрая е щастлива. Не веднъж Одри се снима в образа на скромна красавица. В средата на 60-те обаче тя престава да участва във филми и посвещава живота си на хуманитарни мисии, като Хепбърн посещава много страни от Третия свят.

Одри Хепбърн има две деца – синовете й Лука и Шон. Шон е по-големият, роден е през 1960-а, а Лука се ражда 10 години по-късно. Малко след неговото раждане, Одри Хепбърн си взима почивка от близо 7 години, за да гледа децата си. Връща се в киното чак през 1976-а. Единствено синът й Шон работи в киноиндустрията като продуцент и до днес.
Сложена е на трето място от The American Film Institute в класацията им “50-те най-велики филмови легенди”.

Умира в Швейцария, където живее в последните години, през януари 1993 година на 63 годишна възраст от рак на апендикса – изключително рядко заболяване.

(Превод от gazeta.ru – Павел Павлов)

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.