Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Гласуваме с две бюлетини – за президент и за референдума

На 6 ноември ще гласуваме с две бюлетини – за президент и за референдума на Слави Трифонов. Бюлетината за общонационалното допитване ще се предоставя на всеки избирател заедно с бюлетината за президентския вот, освен ако гласоподавателят изрично не посочи, че не иска да участва в допитването . Това обясни вчера пред „Труд“ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
Всеки, който желае, ще може да отбележи дали подкрепя да се въведе задължителното гласуване на изборите и референдумите, както и дали одобрява избирането на народни представители да става с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Третият въпрос на референдума е: „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“
Срещу всеки въпрос ще има две графи за отговор – едната „Да“, а другата „Не“, като гласоподавателят трябва да зачеркне със знак „X“ или „V“ избраната от него кутийка. От ЦИК обясниха, че не е нужно да се отговаря и на трите въпроса. След като избирателят е дал гласа си, той трябва да постави бюлетината си в плик и да пусне плика в урната.
Все още не е ясно как точно ще изглеждат бюлетините. Техническите параметри се пазят в тайна, за да се избегне печатането на фалшиви книжа за референдума. Предстои над 7,5 милиона бюлетини да бъдат отпечатани за националното допитване. Министерският съвет вече обяви обществена поръчка за изработката и доставката им. Готовите книжа трябва да бъдат доставени най-късно до 2 ноември, а тези за чужбина – поне 14 дни предварително. Техническият брак ще се съхранява при строг контрол в самата печатница.

Дават 1,5 млн. лв. за агитация на изборите и референдума

Три коалиции, 11 партии и 23 инициативни комитета са регистрирани и одобрени да участват в разяснителната кампания за референдума, а за участие в изборите са се регистрирали 14 инициативни комитета. Тези, които не получават държавна субсидия, имат право на медийни пакети до 40 хил. лв. за президентския вот и за агитация на националното допитване. Това значи, че за медийни пакети за тях трябва да се изплатят около 1,5 млн. лева.
Инициаторите на националното допитване от екипа на „Шоуто на Слави“, които също получиха разрешение за регистрация в разяснителната кампания, отказаха да вземат полагащите им се пари и отсякоха, че така се правело бизнес – инициативни комитети се регистрирали само заради медийните пакети. От ЦИК обаче предупреждават, че след края на кампанията всеки, който е получил финансовата помощ ,трябва да представи подробен отчет как е разпределил парите.

До 24 октомври приемат заявления за гласуване по настоящ адрес

До две седмици преди президентските избори (до 24 октомври) всеки избирател може да подаде заявление за гласуване по настоящ адрес. Ако в деня на вота гласоподавателят не намери името си в списъците, той ще може да се впише на място. Условията са две – трябва да има постоянен адрес и да представи лична карта, с която да удостовери данните.
Всеки може да провери в коя избирателна секция е регистриран да гласува през електронната система „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО).
От ЦИК отказаха да обяснят колко ще е дълга бюлетината. Гласуването обаче ще става както досега – задраскване с „Х“ или „V“ със син химикал на кутийката с фаворита. При писането с друг химикал, задраскване на повече от една графа или поставяне на друг знак бюлетината ще бъде счетена за невалидна.
За пръв път на тези избори в бюлетината за президентския вот ще има графа „Не подкрепям никого“. Зачеркването й няма да влияе върху резултатите на другите кандидати, а ще се отчита само за активността.
Втората новост при тези избори е, че вотът вече е задължителен, а санкцията за негласуване е заличаване от избирателните списъци. Това обаче може да се случи само след неупражняване на правото на глас два поредни пъти на едни и същи избори.
Ако гражданин има уважителна причина да не гласува, той трябва да я декларира пред съответната местна администрация и да докаже с документ защо не е участвал във вота. Например ако избирател е бил в командировка в изборния ден и това е било причина да не може да даде вота си, той може да представи заповед за командировка.
Проверката кой е гласувал и кой не ще се прави от „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.