Гласуват премахването и на „Альоша“ (обзор)

По предложение на ДСБ

Почитат жертвите на комунизма

Общинските съветници от “Демократи за силна България” в Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на ППДБ, внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив Паметникът на Съветската армия “Альоша” да бъде преместен в срок до края на 2024 година, съобщиха от пресцентъра на ДСБ. Така след разрязването на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина в София, на 17 януари съветниците в Пловдив ще обсъждат в точка от дневния си ред премахването на “Альоша”.

В проекторешението от ДСБ предлагат паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство в София. В мотивите към предложението съветниците заявяват, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 г. от Червената армия и също така “на потиснатото национално достойнство”, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

От ДСБ предлагат да бъде обявен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на освободеното от “Альоша” пространство, защото в момента районът бил занемарен. Предстои да се изясни чия собственост е паметника, както и дали “Альоша” има статут на недвижима културна ценност. Ако е така - този статут да се свали, предлагат съветниците от ППДБ в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика