Гласуваха бюджетни заплати на имами и попове (обзор)

НС прие на първо четене промени в Закона за вероизповеданията

Цветанов покани представител на президентството да влезе в работната група

Вероизповеданията минават на бюджетна издръжка, а харчовете ще подлежат на строга финансова отчетност. Това приеха депутатите с гласуването на първо четене на два проекта за промени в Закона за вероизповеданията.

Единият проект е на ГЕРБ, БСП и ДПС, а вторият е на Обединените патриоти.

Проектът на трите партии предвижда държавна субсидия да получават вероизповедания, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Според официалното преброяване този праг прескачат само православието и ислямът. За всяко самоопределило се лице ще се получават по 10 лв. от държавата, но не повече от 15 млн. лв. за вероизповедание. Миналата седмица, след среща със Светия синод премиерът Бойко Борисов обяви, че “заплатите на свещениците ще бъдат приравнени с тези на учителите”.

Проектът на Обединени патриоти предвижда субсидиите да се разпределят пропорционално на числеността на самите вероизповедания. Пред “Труд” Искрен Веселинов от ВМРО коментира, че съотношението мюсюлнани-християни в страната ни е приблизително 1:7. Той бе категоричен, че проектът на ГЕРБ, ДПС и БСП е в ущърб на християните. При него имамите ще получат 5 млн. лв., а свещениците -15 млн. лв. Останалите вероизповедания ще получават средства само за храмове и гробища, както и досега.

Промените на ГЕРБ, ДПС и БСП предвиждат и забрана на чужди дарения за заплати в религиозните общности. Патриотите са записали в проекта си, че службите се извършват само на български език. И двата законопроекта предвиждат чужденци да могат да участват в проповеди само ако това е предварително съгласувано с дирекция “Вероизповедания”.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в пленарна зала, че ще бъде сформирана работна група, която ще има 21 дни да постигне консенсус по спорните текстове. Цветанов покани от трибуната в групата да участва и представител на президента Румен Радев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България