Гласуваш за Слави, получаваш Тошко

Членовете на ИТН: Няма драма! И Качински не беше кандидат, но управлява Полша

Решението е подмяна, но поне е по-почтено, заяви пред “Труд” Стойчо Стойчев

Филип Станев води във Варна

Отказът на Слави Трифонов да участва в листите на партията си ще се отрази негативно върху резултатите на “Има такъв народ”. Това заяви пред “Труд” политологът Стойчо Стойчев. “Хората гласуват за Слави Трифонов, не гласуват за Тошко Йорданов. Но при всички положения решението му поне е по-почтено от предните избори, когато Трифонов водеше две листи, а в крайна сметка не се появи в парламента”, каза още Стойчев. “Решението му може да се интерпретира и като подмяна, но дали нетно ще бъде намален или увеличен резултатът на партията, все още не може да се каже”, посочи Стойчо Стойчев.

Малко след като вчера сутринта Слави Трифонов публикува изявлението си във Фейсбук, последваха реакции в цялата страна.

“Няма драма. Събрали сме се да постигнем по-добър резултат за развитието на България”, заяви пред “Труд” областния координатор на “Има такъв народ” във Варна Александър Тодоров. На вота през април Трифонов бе водач на листата морската столица и събра рекордните над 13 000 преференции. Сега челното място ще заеме Филип Станев.

“Няма нищо изненадващо. Трифонов винаги е казвал и иска да дава път на младите, на експертите. Това е и смисълът на проекта “Има такъв народ”. Той с името си гарантира за хората и експертите, които имат желание да работят за промяната”. Така коментира заявлението на Слави Трифонов, че няма да се кандидатира за депутат, Илко Стоянов, кординатор на Партия “Има такъв народ” в Пиринско. Според него Трифонов няма намерение и да се кандидатира за президент, както някои разчитат неговите думи от поста във фейсбук.

Владимир Русев, областен координатор на “Има такъв народ” и водач на листата за Сливен, сравни Трифонов пред “Труд” с известния полски политик Ярослав Качински: “Това е лично решение, което декларира факта, че властта не е самоцел. В Полша, например, “Право и справедливост” са управляващи, но председателят не е в парламента”.

От структурите на “Има такъв народ” в Пловдивско обявиха, че зам.-председателят на партията Тошко Йорданов отново ще е водач на двете листи - в града и в областта.

Едно към едно

Председателят на ИТН: Мястото ми не е в парламента

Състоянието “отговорност” е чуждо на българския политически живот. Да си отговорен е много важно в личен план, а когато отговаряш и за други хора е сакрално важно.

В този ред на мисли, представете си какво е да си политик. Трябва да си най-отговорният човек на света. Е, в България не е така, нали? Последните събития го доказват особено ясно. Аз живея така. Говоря тогава, когато има какво да кажа, правя това, което смятам, че е морално и правилно, и се стремя да нося отговорностите си достойно.

И това, че аз и моите колеги създадохме партия “Има такъв народ” въобще не променя това, даже напротив. Всъщност ние направихме платформа, на която искаме да се качат професионалисти, отговорни хора, които имат желанието и смелостта да правят, каквото трябва.

Аз няма да се кандидатирам за следващия Парламент, защото моето място не е там, а да нося отговорност за хората, които са там и това, което правят.

Разбира се, аз мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това... като му дойде времето.

Vox populi

Реакции в мрежата - от „респект“ до „предател“

Юсние Русева: И вас ли купиха?

Много жалко за хората, които ви повярваха и ви гласуваха доверие! Толкова ли ви е страх да поемете такава отговорност или просто ви купиха и вас?! 

• • •

Асен Ангелов: Респект за позицията!

Респект за позицията, Слави! Както е казал един мъдър човек: “Ако искаш да си пръв и да водиш хората, ще трябва да си последен и да им служиш!” 

• • •

Станислав Логиновски: Защо пропя друга песен?

Аааа, сега защо друга песен пропя? Ти сега от друга институция глас народен ще подаваш, разбира се на по безопасно и не до там отговорно място ще се криеш, както го правиш и до сега. Благодаря все пак, ние от нашата институция ще се борим наречена, жълти павета, а ти стой на топло. Ти се уплаши щото трудно ти стана, мили, мой Слави! 

• • •

Маргарита Вергилова: Гласувахме ти доверие!

Слави, всички се надяват на твоите действия. Гласувахме ти доверие и искаме да продължиш под каквато и да е форма! За да променим живота в България!

• • •

Николай Димитров: Бързо се наигра!

Започна с евроатланическите си ценности и пронатовската си ориентация и дотам свърши. Набързо се наигра там.

Социологът Юрий Асланов, пред “Труд”: Трифонов има предимство - гласовете от чужбина

Може да говори и за поста на премиер

- Как ще се отрази отказът на Слави Трифонов да участва в изборите като кандидат-депутат върху резултатите на “Има такъв народ”?
- По никакъв начин. Не очаквам да има отражение, защото няма никакво значение дали ще е в листите, или не. Ще има отражение дотолкова, доколкото би имало, ако и Бойко Борисов не е кандидат в листите на ГЕРБ. Или както навремето имаше значение, че Симеон Сакскобургготски не е в листите на НДСВ. Не очаквам да има отражение върху резултата на 11 юли. Ясно е, че вотът за “Има такъв народ” е силно мажоритаризиран и е за Слави Трифонов, а не за листи. Няма как това да се промени. Аз поначало бях учуден, че той влезе в листите за 45-то Народно събрание.

- Другата институция, за която Трифонов говори в изявлението си, коя е?
- Не мога да гадая, не знам какво има предвид. Може да става дума за президентската институция, но може да има предвид и поста за министър-председател, ако събере достатъчно подкрепа и е първа политическа сила.

- Не намаляха ли много шансовете на “Има такъв народ” за първи резултат на предсрочния вот?
- В никакъв случай. Мисля, че даже в момента се увеличават. Първо, защото ГЕРБ очевидно ще понесе щета от случващото се и случилото се поради действието на три фактора - първият е постоянната ерозия на доверие, която плавно оттегляше избиратели, вторият фактор е по-мощен от първия и е съдържанието на доклада на министерството на финансите на САЩ, а най-мощният фактор са действията на служебния кабинет. Потенциалът на електоралните сили на двете партии - на “Има такъв народ” и на ГЕРБ за първото място са изравнени към момента, без да се взема предвид, че Слави Трифонов има скрито предимство, което ние не можем да измерим тук чрез нашите социологически инструменти и то е от чужбина. И то ще се материализира в изборния ден със сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения