Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Путин и Тръмп (ВИДЕО)

Путин и Тръмп в Хелзинки

В двореца в Хелзинки започна съвместния брифинг на президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Минути преди началото на пресконференцията от залата беше отстранен мъж, който издигна лозунг за забрана на ядрените оръжия.

dipimh8v4aav4vo

В началото Путин заяви, че разговорите му с Доналд Тръмп са проведени в "откровена и бизнес-атмосфера". Говорейки на руски език, той каза: "Мисля, че можем да го наречем успех".

"Днес Русия и Съединените щати са изправени пред съвсем нов набор от предизвикателства", посочи Путин, добавяйки, че разговорите са очертали "първите стъпки за подобряване на тези отношения и възстановяване на приемливо ниво на доверие". Руският президент каза още, че интересите на Русия и САЩ не винаги са взаимни, но "общите интереси изобилстват".

САЩ и Русия ще работят за създаването на група на високо равнище за развитие на руско-американските бизнес отношения. В тази връзка руският президент заяви, че "Русия никога не се е месила в американските изборни процеси".

Според него САЩ и Русия имат инструментите, за да бъдат лидери в решаването на кризата в Сирия и връщането на сирийските бежанци в родината им.

Според Путин влошените отношения между Русия и САЩ в момента са "неоправдани".

"Отношенията ни никога не са били по-лоши от сега. Това обаче се промени през последните 4 часа", каза на свой ред Доналд Тръмп. Американският президент започва изказването си, наричайки днешните разговори "директен, отворен, дълбоко продуктивен диалог".

"Днешната среща е само началото на дълъг процес. Очакванията ни са базирани на реализъм, а надеждите ни - на желанието за мир и сътрудничество", добави президентът на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа