Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС

Ходим на почивка с онлайн абонамента си

За услугите няма да се плаща допълнително

Досега имаше проблем с авторските права

Телевизия ще може да гледаме на таблета и мобилния си телефон и при пътуване в страните от ЕС, ако имаме абонамент за тази услуга в България. От април влиза в сила нов регламент на ЕС за трансгранична преносимост на платените услуги за онлайн съдържание.

Той ще даде възможност на гражданите да пътуват в страните от ЕС с цифровите си абонаменти. Т.е., когато пътуват из целия съюз, хората ще имат достъп до филми, спортни предавания, игри и електронни книги, които са закупили в родната си страна. Заедно с премахването на таксите за роуминг това е важна стъпка напред в създаването на единен цифров пазар, който носи полза на всички граждани.

Вчера новите правила бяха представени от Андрус Ансип, вицепрезидент на Европейската комисия за цифровия единен пазар, на специално събитие в Европейския парламент, на което участваха представители на европейски телевизионни оператори и евродепутати.

Регламентът ще се прилага към всички услуги за онлайн съдържание, които се предоставят срещу заплащане. Радио- и телевизионните оператори със свободен (безплатен) достъп, като например някои обществени радио- и телевизионни оператори, ще могат да се възползват от регламента, при условие че проверяват коя е държавата на пребиваване на своите абонати.

Досегашните пречки пред трансграничната преносимост на онлайн услугите произтичаха от факта, че правата за предаване на съдържанието, защитено с авторско право, като аудио-визуални произведения например, както и правата за спортни събития, които представляват допълнително съдържание, често са лицензионни за съответната територия. Доставчиците на онлайн услуги могат да обслужват само определени пазари. Новият регламент ще гарантира, че по време на командировка, почивка или временен престой на студенти в страните от ЕС, българите ще имат достъп до абонаменти, за които са платили в родината си. Като ползването на онлайн съдържанието не трябва да е свързано с допълнителни разходи от страна на абонатите. В резултат на новите правила ще можем да гледаме българските новини, сериали и излъчваните по каналите мачове по време на почивка или командировка в страните от ЕС, ако имаме абонамент да ги гледаме онлайн в България. За да се избегнат злоупотреби, доставчиците на онлайн услуги ще могат да следят дали абонатите действително само временно пребивават в друга страна от ЕС. Новият регламент ще подобри конкуренцията, като насърчава иновациите в онлайн услугите и привлича повече потребители, бяха част от мотивите за приемането му.

 

Андрус Ансип:

Творците ще печелят повече

02-01-2Не е вярно, че "артистите, филмовите дейци и творците ще получат по-малко пари", като се въведе принципа за преносимост на платеното онлайн съдържание, написа в блог преди дни вицепрезидентът на Европейската комисия за цифровия единен пазар Андрус Ансип. Напротив, според него създавайки условия за по-широко разпространение, създателите на съдържание ще печелят повече. Ансип цитира статистика, според която 67% от филмите, произвеждани днес в Европа, се показват само в една страна. Искаме да улесним разпространението на лицензирани материали, написа той. Не е вярно, че ЕК иска да "принуди телевизионните оператори да предоставят безплатно цялото си съдържание", посочи Андрус Ансип.

 

Превенция срещу злоупотреби

Проверяваме в интернет информация за ипотеки

Слагат на документите уникален код

Вече можем да проверяваме онлайн автентичността на удостоверения за тежести върху имот. От вчера Агенцията по вписванията въведе нова безплатна услуга, чрез която гражданите могат да проверяват по електронен път дали удостоверението съответства на реалните тежести върху имота, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Мярката се въвежда като превенция срещу злоупотреби от страна на недобросъвестни брокери. При покупка на апартамент клиентът вече лесно може да провери дали документът за наличие на тежести върху имота е истински. Така ще се предотврати възможността да си купите имот с ипотека, за който некоректен брокер ви е убедил, че всичко с жилището е наред и то няма тежести.

Всяко издадено удостоверение от имотния регистър на Агенцията по вписванията след 19 март 2018 г. ще носи уникален буквено-цифрен код с дължина 12 знака. Комбинацията ще съдържа цифри и главни латински букви. След въвеждането на кода всеки потребител ще може да извърши онлайн проверка дали удостоверението, с което разполага, е идентично с издаденото от Агенцията по вписванията. Проверката за истинността на удостоверенията за тежести, подробна техническа информация, както и електронна поща за връзка при необходимост, е достъпна на сайта на https://uwt.registryagency.bg/.

Това не е първата онлайн услуга, която Агенцията по вписванията стартира в рамките на месеца. Целта на структурата е да спре опашките в агенцията и да намали до минимум административната тежест при сключване на сделки с имоти, коментираха експертите на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

 

От 2019 г.

Нови девет онлайн услуги в имотния регистър

Нови девет онлайн услуги ще премахнат административната тежест в имотния регистър. От средата на 2019 г. ще можем да плащаме за услуги на регистъра изцяло електронно, без да са нужни сканирани документи, както в момента. Агенцията по вписванията ще ни известява с имейл за промени в партидата за определен имот, ако сме заинтересована страна по дадена сделка.

Ще може да получаваме онлайн и редица документи – преписи, удостоверения за лице, имот или период, както и ще имаме онлайн достъп до други административни услуги, като например калкулатор, който ще изчислява дължимите такси към Агенцията по вписванията. Регистърът ще може да дава информация за данъчни цели на всички държавни институции, включително и на общините, уточни Йорданка Мравкова, координатор на проекта.

 

Информация

Правим справка за фирми от страните в общността

Българският търговски регистър ще бъде свързан със системата на централните, търговските и дружествените регистри в Европейския съюз (BRIS), предвижда проект на Агенцията по вписванията на стойност 1,9 млн. лв., от които 1,6 млн. лв. са европейско финансиране. След като бъдат свързани дата регистъра, информацията за фирми в Европейския съюз ще бъде достъпна и за българи. Както и чужденците в ЕС ще имат достъп до информацията за българските дружества. Проектът предвижда в системата да бъде вграден регистърът на юридическите лица с нестопанска цел, да се интегрира търговският регистър с имотния и да се облекчи достъпът до информацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България