Гледат мярката за неотклонение на военния, намушкал полицай в Пловдив

Съдът разглежда мярката за неотклонение на командоса от 68-ма бригада Ангел Желязков. В неделя вечерта той намушка с нож 44-годишния полицай Добромир Лазаров пред дома си на ул. "Болград", а по-късно служителят издъхна в болница.

Според хора от Сопот двамата мъже са имали разгорещен спор, при който полицаят е извадил оръжие. Разпрата станала заради Люба Алексова, която е живеела от няколко години на семейния начела с военния. Преди повече от година Люба започнала работа като полицай в РУ-Карлово.

"Ангел е защитавал живота си. Бил е заплашен и е реагирал. Полицаят е дошъл на адреса в 23:30 да се саморазправя. Имало е данни, че той има законен пистолет . Да не би да мислите, че ще го чака с карамфил в ръка", риторично попита адвокатът на Ангел Желязков - Красимир Елдъров, цитиран от Тrafficnews.bg.

Обвинението съобщи, че полицаят е бил невъоръжен, а Ангел е имал два ножа - един в ръката и един в джоба. "Ще те убия педе****че малко" е казал няколко минути преди това в телефонен разговор Добромир на Ангел. "Къде си бе нещастник, къде си да те намеря и трепя", продължил да го заплашва служителят на реда. Другият нож бил джобно ножче с надпис "Гербер".

"Пиян съм, остави ме, толкова ли не разбра, че съм пиян и не искам да те виждам", отговорил на заплахите по телефона Ангел Желязков. Дни преди това Люба Алексова заявила на Добромир, че не желае повече да се вижда с него, връща се при Ангел и предупредила полицая да не я притеснява повече.

"На практика Добромир е бил заплаха за двама души" коментира адвокатът. Малко преди полунощ Лазаров дошъл и се нахвърлил с юмруци на Ангел, очевидно е засегнал и Люба, защото тя била съборена на земята.

Военният прокурор Ангел Узунов поиска убиецът да бъде задържан, като посочи, че мъртвият е бил невъоръжен имал и прорезни рани от защита по ръцете. Адвокат Елдъров направи паралел с убийството на Плъха и припомни как обществото е застанало зад Доктора и той е бил освободен. Той пледира, че командосът е действал при самозащита, тъй като Ангел се нахвърлил с юмруци върху него. Според Елдъров изобщо не е ясно дали полицаят е бил въоръжен, тъй като до този момент пистолетът му не е открит.

"Къде е пистолетът на Добромир, защо никой не си направи труда да го търси, кой полицай тръгва от Сопот за Пловдив в 23:30, заслепен от страст, след жестоки заплахи да убие човека, при когото отива, невъоръжен?!" зададе риториричен въпрос юристът и направи паралел с още една смърт от последната година – тази на Данаил Божилов в Лаута, когато пистолетът, с който Божилов се е самоубил, бе задигнат от мястото на инцидента от пенсионерът Бай Симо.

В същото време Желязков сам е показал, къде е оръжието на престъплението. "Той не е бягал, не се е укривал. Опитал се е да помогне на Добромир, сигнализирали са веднага на 112", обясни юристът.

След като бил намушкан, полицаят останал прав, ходил 15-20 метра и после се строполил с думите " Какво направи, бе човек". "Нали ти казах да не идваш! Опропасти ми живота!" отговорил Ангел.

Желязков е дал подробни обяснения и активно е съдействал за разследването, помогнал е час по- скоро Добромир да бъде качен в линейка.

"Той не е осъждан и няма опасност да се укрие!", заяви Елдъров. Той поиска да му бъде наложена всяка друга мярка, различна от арест, до изясняване на всички детайли по убийството.

Прокурорът заяви, че това заплахите са само думи на обвиняемия и засега не са подкрепени с доказателства. Добромир е бил прободен два пъти около сърцето, по тялото е имало и други рани.

"Не знам къде е пистолета на Лазаров. Ние не сме служба КОС", опонира Узунов. Също така уточни, че на ножа пишело Gerber, което е марка и по никакъв начин няма политически внушения.

"Съжалявам за случилото се!" бяха последните думи на командосът.

Решението на съда ще стане ясно в 15. 30.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право