Гледат мярката на неотклонение на машинистите от дерайлиралия влак в Хитрино

Съдът в Шумен ще гледа мярката за неотклонение на машинистите на влака, който дерайлира на гара Хитрино, информира БНТ. Според прокуратурата композицията с газови цистерни се е движела с превишена скорост, когато навлязла в населеното място.

Вчера стана ясно, че най-опасната от цистерните е пробита от кука от теглич по време на катастрофата и това е причинило изтичането на газ в селото. При последвалата експлозия загинаха 7 души, близо 30 бяха ранени, а голяма част от сградите в селото са разрушени. След 11 дни блокада жителите на Хитрино бяха допуснати до домовете си вчера.

Придружени от полицаи и пожарникари, част от хората успяха да огледат имотите си. Въпреки че всички цистерни от района на катастрофата вече са изтеглени, жителите на Хитрино все още не могат да нощуват в селото или ако го направят, то е на тяхна отговорност. Токът е пуснат само в част от къщите, защото не всички са проверени за остатъчни газове. Вече има улично осветление. Първо ще бъде населена високата част на Хитрино, а после и тази, която е по-близо до гарата. Осигурени са 15 фургона за хората останали без дом. Те ще бъдат поставени в имотите им.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право