Гледат „при закрити врата“ одитния доклад за пробитата системата за случайно разпределение на дела

Дебатите се водиха чрез видеоконферентна връзка и се излъчваха пряко на сайта на ВСС.

След два часа и половина дебати със 17 гласа „за“ и 3 „против“ Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да обсъжда „при закрити врати“ одитния доклад за "пробитата" Централизирана система за случайното разпределение на дела. Преди това бе прието в дневния ред да се гледа и предложението на главния прокурор Иван Гешев да бъдат замразени заплатите.

Мнозинството от членовете на ВСС искат изслушването да не е публично като се позовават на клаузата за конфиденциалност в договора за възлагане на експертната проверка, както и на фактът, че слабостите още не са отстранени. Приет бе и аргументът, че докладът е приобщен към материалите по образуваното от прокуратурата досъдебно производство и така по закон данни от него могат да се публикуват само с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Дебатите се водиха от 9,30 ч чрез видеоконферентна връзка и се излъчваха пряко на сайта на ВСС. Лозан Панов и още две съдийки настояват за публикуване на доклада.

Главният прокурор Иван Гешев определи тази позиция като лицемерна и попита Панов защо, откакто е станал председател на Върховния касационнен съд, не е поискал одит на системата за случайно разпределение на дела. Гешев посочи, че има данни тя да е въведена преди 5 години под политически натиск на тогавашния правосъден министър Христо Иванов. Съмнително е, че е направена срещу 12 000 лв. - една месечна заплата на добър компютърен специалист и досега е поддържана „на добра воля от самарянската фирма „Смарт системс“, работила за Министерски съвет, защото е близка до бившата вътрешна министърка Румяна Бъчварова.

Въпреки всичко това главният прокурор Гешев е съгласен да бъде публикуван доклада, но при две условия. Първото е - това да стане, когато бъдат отстранени слабостите от системата, „защото съществува риск да дадем ръководство на някой седмокласник да се опитва да влиза с електронния подпис на някой от родителите си и да разпределя съдебни дела“. И второ – след като се поиска разрешение от наблюдаващия прокурор. „Бъдете сигурни, че е стил на прокуратурата да бъдат оповестявани факти и данни, които вълнуват обществото, когато се прецени, че това не пречи на съответното досъдебно производства“, каза Гешев на колегите си.

Коментари

Задължително поле