Глобална кампания за достъп до жилище тръгва от Смядово

Хабитат България обсъжда в общините обновление на бедните квартали

Международната организация Habitat for Humanity започва серия от срещи в български общини, посветени на предизвикателствата и възможностите на урбанизацията, а първата от тях ще бъде в шуменската община Смядово тази сряда. Музейният комплекс в града е мястото на дискусията, по време на която ще се разгледат възможностите за обновяване на бедните квартали. Акцентът е върху подобряване на условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия. Сега един от всеки 7 души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация, коментират от организацията.

Ще се дискутира и нуждата от подобряване на правата върху земята. В световен план 75% от хората нямат подходяща документация за земята, на която живеят и милиони са в постоянен страх от изселване. "Урбанизацията поставя огромно предизвикателство пред устойчивостта по отношение на жилищното настаняване, но и ако е добре планирана, тя може да служи като мощен инструмент за устойчиво глобално развитие", казва Минчо Бенов, директор на българският клон на организацията Хабитат България.

В рамките на 3-годишната кампания ще бъдат посетени общини в цялата страна. След Смядово дискусии ще има в Търговище, Антоново, Габрово, Павликени, Несебър, Бургас, Дупница, Кюстендил и София.

Застъпническата кампания, която преминава под мотото, че всеки човек заслужава да има достоен дом и да се чувства защитен от заплахи към собствеността си, работи в над 30 страни по света. Един от проблемите във фокуса на кампанията е пренаселването на големите градове. „Хората масово се местят в тях, за да намират работа, но темпът на растеж на населението надвишава темпа на осигуряване на адекватно настаняване", посочват от организацията и прогнозират, че до 2030 г. се очаква трима от всеки 5 души в света да живеят в градове, както и населението в гетата да се удвои, достигайки 2 милиарда души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България