Общинската болница в Нова Загора има нов скенер

Михайлов подаде оставка

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка

Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

Антония Петрова-Батинкова с нови снимки от двумесечната й почивка в Гърция

Елен връхлетял върху кола, тя пък ударила друг автомобил

„Фолксваген” потвърди, че отлага решението за изграждане на завод в Турция заради военната офанзива в Сирия

Глобалното затопляне носи летните дъждове Опасност от мощни градушки и гръмотевични бури в четвъртък, после рязко затопляне

От петък температурите рязко се покачват

Глобалното затопляне е основната причина за все по-честите обилни дъждове през лятото и рязката смяна на топло и студено време у нас.
„Глобалното затопляне се усеща в истинския смисъл като затопляне при повече от + 50 градуса географска ширина. На нашите ширини, и по-специално на Балканите, отражението е, че се засилват проливните валежи и Средиземноморските циклони все по-често оказват влияние, наблюдава се и рязка смяна от по-студено към горещо време“, заяви пред „Труд“ синоптикът от ТВ-МЕТ Петър Янков.
Той посочи още, че през последните дни през Балканите преминават серия от хладни вълни от Северозапад, които бързо се спускат към нашата страна и именно те са причина за валежите и чувствителното захлаждане.
„На височина 1500 метра температурите достигнаха 5 градуса, но въпреки това не може да се каже, че е някаква аномалия. Застудяването бързо отминава и астрономическото лято ще донесе много високи, типично летни температури в цялата страна“, каза още синоптикът.
Сряда и четвъртък също се очакват валежи най-вече в източната част на страната, а четвъртък следобед има условия за силни гръмотевични бури, придружени от градушки в централната част на България.
„Четвъртък ще е последният от поредицата дъждовни дни. Още в петък започва период с повече слънчеви часове и повишение на температурите, в края на седмицата между 29 и 34 градуса, а около 27-28-ми юни ще бъде наистина горещо с температури между 31 и 36 градуса“, каза още Янков.
Сухо и топло след средата на месеца

Планирайте почивка през юли

Синоптиците очакват в края на юни валежите и средните дневни температури да са около нормалните стойности за този период на годината. Те припомнят, че ниските температури през последните дни не са никак необичайни и последният по-хладен месец юни е бил през 2013 година. През 1994 година пък по това време на месеца в столицата е имало дни с максимални температури от 10 градуса.

Според дългосрочните прогнози втората половина на юли ще е най-подходящазда почивки по планините и Черноморието. Месецът ще започне с няколко по-дъждовни дни, но още около 10-и ще настъпи продължителен период на топло и сухо време.

„Очакваме август също да бъде в нормите – и като средни температури и като количества на валежите. Повече дъжд ще има в началото и в средата на месеца, а последните дни ще бъдат по-сухи. Юли и август ще бъдат такива, каквито ги помним от летата през детските си години“, каза още Петър Янков.

Явлението „Западен гребен“

Синоптикът обясни още, че съществува зависимост между времето у нас и в страните от Западна Европа – често когато там времето е хубаво – тук вали и обратно.

„Като цяло има такава зависимост. Когато процесите са по-динамични в следствие на циклони, които настъпват от Атлантическия океан, там се формират по-студени и хладни въздушни маси, които носят много валежи и в Западноевропейските страни. Обикновено в такива периоди към нашата географска ширина носят по-топъл и сух въздух. Тези процеси на метеорологичен жаргон се наричат „Западен гребен“, обясни пред „Труд“ Петър Янков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.