Глоба до 20 000 лв. за фирмата, в чийто склад избухва пожарът край Шишманци

Снимка: www.plovdiv24.bg

Четвърти ден огнеборците продължават да гасят тлеещите пластмасови отпадъци

Акт за административно нарушение ще бъде наложен на фирма "Мишевски" ЕООД, в чийто склад в близост до Екологичния завод край Шишманци на 2 юни (петък) в 6.24 часа се запалиха пластмасови и хартиени отпадъци, а пожарът не може да бъде потушен вече четвърти ден. Това съобщи директорът на РИОСВ-Пловдив доц. Стефан Шилев, който уточни, че глобата ще е между 2 и 20 хиляди лева, но точният й размер ще стане ясен, след като се установят всички нарушения на родното екологично законодателството, извършени от въпросната фирма. На "първо четене" са открити големи разминавания в отчетените количества отпадъци, които са били складирани на площ от 6 дка на площадка с размери 300х20 метра, но се очаква да изскочат и други нарушения.

Въпреки че от експертите от РИОСВ-Пловдив отчетоха постъпателно намаляване на изследваните стойности на атмосферния въздух по всички 26 наблюдавани показатели, кметът на Раковски Павел Гуджеров обяви в понеделник частично бедствено положение в Шишманци и околните села на територията на общината. На мястото на пожара и в понеделник продължаваше да има малки тлеещи огнища, от които все още излиза дим. Пожарът не се разпространява, но гори в дълбочина, и огнеборците не се ангажират със срокове за пълното му ликвидиране. По тази причина край Екологичния завод остават мобилните групи на РИОСВ-Пловдив и регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда, които ще продължат да следят качеството на атмосферния въздух в Шишманци и Белозем до отменяне на частичното бедствено положение от кмета на Раковски, който е бивш зам.-министър в МОСВ. Очаква се бедственото положение да остане до пълното овладяване на пожара и стойностите на циановодород във въздуха да паднат до стойности близки до нулата. В процес на изясняване са причините за избухването на огъня.

Все още няма официално становище от разследващите органи и от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив. Неофициалната версия е, че пожарът е тръгнал от мълния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България