Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

US президентът даде Голан на Израел Израелските ВВС бомбардираха цели в Ивицата Газа

Израел започна да нанася удари в Ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел

Спекулации за третия кандидат за ЧЕЗ Според чешка медия това е “Еврохолд”

Войската купува 33 000 чифта кубинки

Глоба до 5000 лева за продажба на кокичета Някои видове от пролетното растение са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие

Глоби от 100 до 5000 лева на продавачи на защитени видове кокичета ще бъдат налагани от служители на районните екоинспекции, които тази седмица започват проверки по пазари и тържища, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Санкцията в този размер важи за физическите лица, а когато става въпрос за фирма, е в пъти повече – от 500 до 10 000 лева.

От МОСВ припомнят, че някои кокичета са защитени от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), където са включени и видове минзухари, иглики, перуники, синчец.

„Те са забранени за бране, изкореняване и продажба, тъй като това води до загуба на естествените им местообитания“, обясняват от ведомството.

В приложение 3 от ЗБР са описани няколко вида кокичета, чиято продажба на пазара може да доведе до глоба. Сред тях са снежното и елвезиевото кокиче. Според информацията от Червената книга на Република България тези два защитени вида се срещат в „храсталаци, гори, скални поляни по варовити почви, по долините на реките в низинния и долния планински пояс върху богати наносни почви“.

Проверка на „Труд“ показа, че на практика няма визуална разлика между посочените редки видове и обикновеното кокиче. Тоест човек, решил да изкара 10-20 лева от кокичетата в двора си не може да бъде сигурен от какъв вид са. Затова най-застрашени от високите глоби са възрастните хора, които продават на пазара за левчета малки букетчета в първите пролетни дни.

В забраната са включени още и пролетната циклама и салепите (вид орхидеи), които са под защита на Вашингтонската конвенция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.