Глоба и конфискуване пушката на ловец, застрелял съседски дворни кучета

Илюстрация: Архив

Стрелецът твърдял, че щели да „изядат” децата му

2000 лв. глоба и конфискуване на законна ловна пушка постанови Районният съд в Попово за 33-годишен мъж, застрелял две домашни кучета в двора на съседката си.

По предложение на Районна прокуратура Я.Я. от село Голямо Градище, община Опака, е освободен от наказателна отговорност. Досега той не е бил осъждан, уточняват от Апелативна прокуратура във Варна.

Инцидентът е станал в следобедните часове на 17 март тази година. Тогава вбесен, че животните в съседския двор стряскат децата му и проявяват агресивност към малките, минаващи по улицата, мъжът грабнал законната си ловна пушка ИЖ – 27 и влязъл в двора на комшийката си. Застрелял дворните пазачи и си тръгнал, но жената се обадила на полицията. При идването на униформените мъжът се разкрещял, че кучетата щели да му „изядат децата”. Държал се грубо и бил видимо пиян, уточниха от прокуратурата. За свое оправдание той казал, че надигнал бутилката с алкохол, след като убил животните, защото бил афектиран.

Полицаите арестували ловеца и образували досъдебно производство срещу него за проявена жестокост към кучетата, чиято смърт причинил.

Престъплението е извършено със средства и по начин, които са опасни за живота на хора и животни, както е записано в Наказателния кодекс.

Според неофициална информация той стрелял със сачми за едър дивеч - тринайсет нули, каквито дори били забранени. Ако наистина е бил пиян, преди да вдигне пушката, е можело да нарани и хора, мотивира се обвинението.

Според прокуратурата версията на ловеца за агресивните кучета била защитна и не отговаряла на истината.

„Изискахме информация дали в общината и местното кметство има сигнали срещу тези кучета и отговорът беше отрицателен. Никой не се е оплаквал, че нападат хора. Дворът на жената, която ги гледала, пък е разграден и те са ходели из селото. Връщали се тя да ги храни. Убийството на животните в населено място е не просто престъпление, а много опасно деяние, защото можеше да пострадат и хора”, коментираха за „Труд” работили по случая.

Те припомниха, че при агресивно поведение от кучета трябва да се подаде сигнал в общината в Опака, където има екип, който ще улови по хуманен начин животните.

Освен, че е глобен, ловецът ще остане и без пушката си, с която е застрелял кучетата.

Междувременно и от Исперих, Разградско, дойде сигнал, че жена е намерила на улицата убито куче. Трупът му е откаран за експертиза във ветеринарна клиника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България