Глобиха кмета на Карлово с 3000 лв. за непочистено дере край циганската махала

Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов е глобен с 3000 лева от РИОСВ-Пловдив за натрупано огромно сметище в дерето край циганската махала в родния град на Васил Левски.

Екоинспекторите извършили проверка на коритата на реките и деретата в района на 3 май тази година след издадена заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов речните корита да бъдат почистени.

Служителите на РИОСВ-Пловдив онемели, след като се натъкнали на дивани, матраци, дюшеци, възглавници и фотьойли, строителни и битови отпадъци като пластмаса стъкло, хартия, картон, излезли от употреба гуми и електрическо и електронно оборудване в дерето под циганската махала на Карлово.

Боклуците заемали сериозна площ между 1 и 2 км по протежение на дерето, а това би създало опасност от бедствие при евентуално наводнение, е записано в акта, който бил връчен на градоначалника на Карлово, тъй като по закон контролът и поддържането на коритата в добро състояние е задължение на съответните кметове.

Д-р Емил Кабаиванов обжалвал санкцията пред Районния съд в Карлово, а юристите на общината изтъкнати като аргументи фактите, че в района са извършвани многократни проверки, били поставяни табели, забраняващи изхвърлянето на отпадъци, както и контейнери за смет.

Самото дере пък било почиствано и в рамките на националната инициатива „Да изчистим България“, но всичко това не дало резултат. Съдът обаче намира, че взетите от кмета Кабаиванов мерки са недостатъчни, и потвърждава наложената му глоба. Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в Пловдив и градоначалникът на Карлово ще се възползва от тази възможност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България