Глоби по 5000 лв. за митничари от „Лесово“, взимали подкупи

Началник на митническия пункт "Лесово" и други негови шест подчинени инспектори вече са с окончателни присъди за взимане на подкупи. Наказанието е 5 хиляди лева глоба за всеки един от тях, а случаят е от 2014 година. Това съобщиха от прокуратурата на брифинг.

Митничарите взимали подкупи в български левове и в чуждестранни валути, искани от водачите на автомобили, които са преминавали през границата в региона. Присъдата е окончателна. Сумите, които са събрани, ще бъдат отнети в полза на държавата.

Апелативният съд е отменил оправдателна присъда от първа инстанция. Седемте митнически служители са били първоначално оправдани.

Разследването е започнало първо от ДАНС през 2014 г. Задържани са лицата по време на предаване на подкупите помежду им. Парите вече са отнети в полза на държавата.

За това престъпление законодателят предвижда до 3 г. лишаване от свобода, но тъй като не са осъждани за други престъпления им е наложена глоба в размер на 5000 лв. за всеки един от тях. Това е максималната глоба според закона.

Единият от тях е началник на митническия пункт, а другите са инспектори. Митническите служители са искали различни суми. От водачите на автомобили по 10-20 евро, докато сумите, искани от шофьорите на тирове, са стигали до 400 евро.

Разследването е направено с помощта на Специални разузнавателни средства (СРС-та), допълниха още от държавното обвинение.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право