Глобиха частна фирма с 8000 лв. заради пожара в екозавода в Шишманци

Частната фирма „Мишовски” ЕООД, стопанисваща площадката за събиране и съхранение на отпадъци на територията на Екологичния завод край село Шишманци, където преди 2 месеца дни наред вилня огромен пожар , е глобена с 8000 лв. от РИОСВ-Пловдив. По сигнал на кмета на Община Раковски Павел Гуджеров до МОСВ експерти на екоминистерството и регионалната инспекция са извършили по документи и на място съвместна последваща пожара проверка в периода 13-17 юли.

Проверката е констатирала обаче само документални нарушения на "Мишовски" ЕООД като за периода от септември 2016 г. до май 2017 г. не е водена отчетност по надлежния ред, затова директорът на РИОСВ Пловдив доц. Стефан Шилев е издал наказателно постановление за имуществена санкция от 4000 лв. Затова, че "Мишовски"ЕООД не са уведомили РИОСВ за възникването на пожара е издадено и второ наказателно постановление и е наложена санкция от още 4000 лв.

От Община Раковски пък спазиха обещанието за последващи проверки след пожара в Шишманци, като кметът Павел Гуджеров сформира 9-членна работна група, която тази седмица извърши оглед на място в Завода за преработка на твърди битови отпадъци,  в който в един от прилежащите му цехове  избухна пожарът в началото на юни. Проверени са всичките 8 сгради в имота, като са установени нарушени в две от тях. Едната е масивна, едноетажна, стоманобетонна и промишлена сграда  с площ от 43 429 кв.м и именно тя горя от 2 до 10 юни.

Към момента на пожара е била пълна с пластмасови опаковки и е разположена на територията на Екозавода. При проверката на  комисията отново е била  претъпкана с полиетиленови и PVC отпадъци. Другата  масивна едноетажна стоманобетонна, промишлена сграда  с площ от 24 506 кв..м не е горяла по време на пожара , но проверката на работната група е констатирала, че също е  пълна с PVC бутилки с обем, достигащ до 6-8 м височина.

Експертната комисия е установила , че сградите  се ползват не по предназначение, без проекти и разрешителни от Община Раковски или други инстанции. Останалите сгради  изглеждат неизползваеми към момента на проверката, допълват от Община Раковски. Оттам са съставили актове за установени административни нарушения на фирмите „КМД” ЕООД,  „Мишовски” ЕООД и „Хосмел” ЕООД.  Издадено е решение от Община Раковски  всички отпадъци да са от сепарираща инсталация съгласно писмен договор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България