Глобиха 46 шуменци за цапане

Инспектори от община Шумен са съставили 46 акта на шуменци за различни замърсявания. По 44 от тях вече са издадени наказателни постановления и глобите възлизат на 6 150 лв., оповести Борислав Станев, гл. инспектор „Контрол по чистотата“ в кметството.

Той предупреди, че изхвърлянето на непотребни мебели, техника, дрехи край контейнерите за смет също се брои за нарушение, ако не се прави в определени от общината дни. Графикът трябва да се спазва, защото след уикендите за изхвърляне, е предвидено събирането им в първите дни от работната седмица.
Градът е разделен на две части от бул.“Симеон Велики“. Живеещите в северната част на Шумен /където чисти фирма „Екомакс“/ могат да освобождават жилища, мазета и тавани от едрогабаритни отпадъци всяка последна събота и неделя на месеца, а шуменците от южната част /фирма „РТК“/ могат да хвърлят всяка първа събота и неделя на месеца.

От общината припомниха, че в сезона на ремонтите гражданите са длъжни да извозват големите количества строителни отпадъци до депото в село Златна нива. Подава се заявление в общината и извозването струва 3,50 лв./тон.

В града са поставени специални контейнери за строителни отпадъци, но те са за малки количества.
Големите количества дрехи също създават затруднения при преработка и депониране, и има лицензирани фирми, които ги събират и извозват. Шуменка, която освобождавала жилището си била подведена от помощници, които събрали всичко и го изхвърлили до контейнерите. Стигнало се до санкция за жената, а след това й се наложило да наеме втора фирма.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.