В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народния съд и Възродителния процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Глоби за непозволени горива за отопление в Русе

Община Русе. Снимка: Николай Каламов

Отново неприятни миризми се усещат в града, но този път причината е, че със застудяването някои хора си позволяват да горят в печките си за отопление и пластмаси, и плоскости с лаково покритие. В регионалната екоинспекция почти всяка вечер получават сигнали за това. А в отговор – от местната управа въведоха глоби от 100 до 200 лева.

Към неприятните миризми, изпускани от предприятия в региона, със застудяването през последните дни, се добавиха и нови, от печките на твърдо гориво. Най-често сигнали за това се подавани от кварталите „Родина“, „Ялта“, Тракцията“, където няма нито парно отопление, нито газификация, информира БНТ.

Някои от хората там горят не само дърва, въглища и брикети, но и дървени плоскости. Русенци разказаха, че са виждали ПДЧ-плоскости, стоварени в съседски дворове, вероятно купени на по-ниски цени от мебелни фирми в региона.

„Забелязала съм, но си премълчавам. Това е. Не е редно, но хората нямат пари и каквото намерят, това горят. Това е цялата трагедия. Има и малки деца, има и възрастни, както моята майка. Кашлят, кихат. Ние мислим, че е грип, а то е от този замърсен въздух“, казва местна жителка.

Горенето на плоскости с лаково покритие или смоли, както и различни пластмаси, освен че отделят неприятна миризма, са вредни и за здравето.

„Когато се използват отпадъци, гуми, пластмаси, тогава се отделят органични вещества различен тип, които водят до дискомфорт. Нашитe системи за контрол това го отчитат, като най-редовно се повишават нивата на бензин във въздуха в часовете, когато се разпалват“, казва Христо Милков, експерт в Регионална екоинспекция.

За да ограничи горенето на отпадъци от този тип, местната управа издаде забрана да се използват нестандартни горивни материали за отопление. Глобата за първо нарушение е от 100 до 200 лева, а за второ – до 1000 лева.

Има санкция и за паленето или изхвърляне на незагасена жар в контейнерите за сметосъбиране. Тя също е сериозна – до 1000 лева за физически лица, и до 5 000 – за юридически. Санкция за паленето на контейнери имаше и досега, но досега няма данни за глобен гражданин, въпреки че през зимните месеци в полицейския бюлетин почти ежедневно има информация за подобни нарушения.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Пореден кьорфишек ! И как ще се контролира и наказва такова нарушение ? Кой ще го върши, КООРС ли ? Ха-ха-ха ! Те не могат да открият снега през зимата, та това ли ?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.