Глобяват дванадесетокласници, драскали по стена на сграда в София

Снимка: Pixabay

За първи път Столичният инспекторат състави два акта на ученици, драскали по стена на сграда, която се намира в непосредствена близост до 91 Немска езикова гимназия „Проф. К. Гълъбов”, предаде БГНЕС.

Заловените са ученици от 12 клас, които учат в гимназията. Те решили по този начин да отбележат дипломирането си, изобразявайки кутия с цигари. Нарушителите вече са пълнолетни и ще понесат отговорност за деянието си.

„До съставянето на актовете се стига, след като учениците са били заловени на място от патрул на 4 РУ – СДВР, докато рисуват. Установяването на такива вандалски прояви е изключително трудно, защото рядко органите успяват да заловят нарушителите в момента, в който рисуват. За такъв тип нарушения, предвидените в Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО санкции за физически лица са от 50 до 500 лв.”, обясни началникът на сектора, занимаващ се с контрола на рекламната дейност в града Иво Пенев. Той добави, че нарушителите вече са заличили надрасканото, като са пребоядисали цялата стена, с надеждата глобата да им се размине.

Пенев поясни, че от началото на годината Столичният инспекторат провежда кампания срещу вандалските прояви на рисуване и писане по училища и детски градини. За последните месеци са заличени писания от фасадите на 9-та Френска гимназия, 133 СУ „А.С.Пушкин”, СМГ „П.Хилендарски”, 6 ОУ „Граф Игнатиев”, 126 ОУ „П.Ю. Тодоров” и 142 ОУ „В.Ханчев”. Кампанията на Инспектората продължава.

Този случай идва, след като вчера българка беше заловена да изписва името си на Колизеума в Рим. Нея я застрашава глоба до 20 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България