Глобяват ни според дохода

Ще продължи работата по анализ и прецизирането на отделни текстове и положения по наказателното право, както по отношение на декриминализацията, така и по отношение на наказания, съобразно тяхната обществена опасност, каза пред “Труд” правосъдният министър Данаил Кирилов.

Приета е новата Концепция за наказателна политика

“Пробация” ще замени късите срокове зад решетките

Отпада доживотният затвор без замяна

В бъдещите актуализации на глобите по Наказателния кодекс глобите може да станат процент от доходите на въпросното физическо лице, а някои фиксирани глоби да бъдат осъвременени. Това е идея от новата Концепция за наказателна политика за 2020-2025 година, която бе приета от Министерския съвет.

“Да се преосмисли начинът, по който да бъде определян размерът на наказанието - дали да се запази налагането на глоба във фиксирани от закона граници или то да се замени с индивидуализирането на стойността на глобата като процент от получаваното от дееца възнаграждение за определен период от време”, пише в документа, гласуван от правителството.

Концепцията предлага да се придаде по-голяма значимост на административно-наказателната репресия, като неразделна част от наказателната политика на държавата. А някои състави от Наказателния кодекс да се декриминализират и да се санкционират с административно-наказателни мерки.

Предлага се и отпадане на наказанието “доживотен затвор без замяна” като несъвместимо с чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, гъвкавост на пробационните мерки в изпитателен срок, създаване на стимулираща добросъвестното поведение уредба и др. Част от наказанията с “ефективно лишаване от свобода” по отношение на лица, извършили деяния с ниска обществена опасност ще бъдат заменени с “пробация”, като алтернатива на лишаването от свобода за кратък срок.

 

Правосъдният министър Данаил Кирилов, пред “Труд”:

Ще има промени в Специалната част от Наказателния кодекс

- Г-н министър, каква ще бъде ролята на одобрената Концепция за наказателна политика?

- Това е сериозна стъпка в развитието на наказателното право в България. Работим по анализ и прецизирането на отделни текстове и положения по наказателното право както по отношение на тези престъпления, за които е отпаднала обществената значимост и те да бъдат декриминализирани, така и по отношение на цялостна преоценка във връзка с определяне на наказания за отделни видове престъпления, съобразно тяхната обществена опасност и тежест на засягане на правните и обществени ценности. Концепцията беше приета консенсусно както от правната наука, така и от парламентарните групи, както и от Съвета за съдебна реформа, със сериозната експертиза на проф. Пламен Панайотов. Това е един концептуален програмен документ, който ще има сериозен регулативен ефект и във формирането на наказателната ни политика.

- Ще има ли нов Наказателен кодекс (НК) или ще се спрете на корекция на сегашните текстове?

- В концепцията ясно заключаваме, че няма необходимост от нов Наказателен кодекс, особено в Общата част на действащия НК. Необходимост от промени има в Специалната част на НК, където са посочени отделните състави на престъпенията и по отношение на ясното разпределение на административно-наказателната отговорност от наказателната такава и съответно от законодателната преценка на тежестта на съответен вид деяние, включително и на определяне на наказанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право