Глобяват фирма заради експлозия и смърт на работник

Районният съд в Исперих потвърди глобата от 4 000 лв., наложена от трудовата инспекция

Районният съд в Исперих потвърди наказателно постановление, с което инспекцията по труда в Разград е наложила глоба от 4 000 лв. на фирма за нарушаване на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд, довело до експлозия и смърт на работник.

Административната санкция е била наложена заради инцидент, станал през октомври миналата година. В цех на специализирана фирма в Разградско се извършвал демонтаж на фланцови съединения в горната част на цистерна за железопътен превоз на концентрирана сярна киселина. При работа с ъглошлайф станала експлозия, един от работниците паднал от три метра и половина височина и загинал.

Областната дирекция на инспекцията на труда в Разград направила проверка на инцидента и констатирала нарушение, за което е издадено в последствие наказателното постановление. Фирмата обжалвала.

Експертизите, направени по време на делото, установили, че работодателят неправилно е допуснал до работа двама работници с работно оборудване, което създавало риск от експлозии с него. Преди да се ползва въпросното оборудване цистерната не била надлежно почистена от субстанциите, които са се съдържали в нея. Било установено, че от фирмата се предоверили на документи, попълнени от предишния собственик на цистерната. Извършването на огневи дейности, рязане с ъглошлайф, при което се изхвърляли нагнетени стружки, можело да предизвика взрив без да са взети предпазни мерки за тази дейност, установили още експертизите.

„Безспорно се доказа, че от цистерната не са били взети необходимите проби. Същата не е била обезопасена, с оглед последваща работа с източник на повишена опасност - искри от ползвания ъглошлайф, която работа е била потенциална опасност от взрив, какъвто и е настъпил, вследствие на което се е стигнало и до смъртта на един от работниците”, пише в решението на съда. То подлежи на обжалване пред Административния съд в Разград.

Коментари

Задължително поле