Глушков: Конфликтът между ФИБА и Евролигата може би ще се реши благодарение на министър Кралев

 

Конфликтът между ФИБА и Евролигата, който тлее от години, може би ще се разреши благодарение усилията на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Това заяви президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков в предаването „Спортна треска“ по БНТ. Основният проблем е, че календарите на двете федерации не са съгласувани и това пречи на националните състезатели, които играят в мачовете от Евролигата, да участват в квалификациите на националните отбори за световното първенство  през 2019 г. и олимпийските игри в Токио през 2020 г.

„Проблемът може би ще се разреши с помощта на министър Кралев, който като председател на Съвета на министрите на последното заседание в Брюксел е поставил въпроса по такъв начин, че всички 28 министри от ЕС са заинтересовани от решението. За първи път има раздвижване за модела, който Европа трябва да следва – за комерсиализацията на спорта, за задължително участие на състезателите в националните отбори. Благодаря на министъра за неговия принос, който даде голям ентусиазъм на тези федерации, които имаха проблеми и се очаква те да бъдат разрешени“, коментира Георги Глушков.

„Този въпрос засяга всички федерации, които не могат да ползват своите състезатели по време на квалификациите. Това е много сериозен проблем и аз не смятам, че една организация от 10-11 отбора не може да диктува тези неща. Това е неправилно”, допълни Глушков.

Още в края на 2017 г. българският спортен министър  повдигна темата за конфликта между FIBA и Евролигата по време на работна среща с министрите на спорта на ЕС и президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах в Брюксел. Няколко дни по-късно последва среща между министър-председателя Бойко Борисов, Кралев и генералния секретар на ФИБА Свят Патрик Бауман, на която българското правителство пое ангажимент да постави въпроса за обсъждане по време на Българското председателство на ЕС. По време на олимпийските игри в ПьонгЧанг Кралев разговаря по темата и с австрийския вицеканцлер, отговарящ за спорта, Хайнц-Кристиан Щрахе, който обеща подкрепа за решаването на спора и по време на мандата на Австрия като европредседател. Месец по-късно спортният министър участва в още една работна среща по повод споровете между ФИБА и Евролигата със заместник-генералния директор по образование и култура в Европейската комисия Йенс Нийманд Кристенсен, представители на ФИБА и австрийското правителство.

Георги Глушков коментира и изминалия сезон в Националната баскетболна лига.

„Първенствата през последните години винаги са били напрегнати и с много емоции. Хубавото от тазгодишното първенство е, че има български състезатели, които играят основна роля в отборите си. Това е много позитивно, защото националните ни отбори имат нужда от такива играчи, които да бъдат със самочувствие и да могат да решават мачове във важните моменти“, каза Глушков.

Той допълни, че Българската федерация по баскетбол, Националната баскетболна лига и клубовете трябва да работят за подобряване на атмосферата по време на мачовете, за да може баскетболът да радва хората, а не негативната емоция и лошо казаните думи.

„Смятам, че колегиалността е в основата на успехите и в основата на градежа на баскетбола. Всички в българския баскетбол трябва да имат колегиално отношение един към друг“, заяви шефът на федерацията.

На въпрос дали следващото първенство ще бъде оспорвано, Глушков отговори, че ще бъде също толкова интересно и изрази надежда, че младите български състезатели ще покажат нещо повече от тази година, защото това е важно за тяхното развитие и за баскетобла в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт