Глушков очаква да вземем европейското

Красен Кралев натиска ЕС за решение на проблема между ФИБА и Евролигата

Има вероятност тлеещият от години конфликт между Международната баскетболна федерация (ФИБА) и Евролигата да бъде разрешен със съдействието на спортния министър Красен Кралев. Това заяви шефът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Той информира, че проблемът е поставен за разглеждане от Кралев на най-високо ниво на срещата на 28-те спортни министри на държавите от ЕС.

„За първи път има раздвижване по тази тема, която засяга и други федерации. След сериозната намеса на министър Кралев всички европейски министри взеха отношение и искат този въпрос да бъде решен в името на федерациите и в името на спорта. Ние се надяваме този процес да завърши, преди да е направил много поражения на европейския баскетбол“, каза Глушков.

Противопоставянето между ФИБА и Евролигата идва от липсата на съгласуване на спортните календари на двете организации. Това пречи на състезателите да играят в световни и олимпийски квалификации за националните си отбори, защото клубовете не ги освобождават, тъй като по същото време имат мачове и на клубно ниво. С избора си кои баскетболисти да пуснат в националните отбори клубовете оказват влияние и върху резултатите от мачовете им, което нарушава принципите на феърплея.

Като председател на Съвета на ЕС българското правителство има възможността да определя важните теми за решаване на общоевропейско ниво. Кралев отдавна работи за търсенето на решение на проблема между ФИБА и Евролигата. В края на миналата година българският министър постави въпроса на работна среща с Томас Бах, президент на МОК. След това бяха организирани разговори между Кралев, Бойко Борисов и Патрик Бауман, генсек на ФИБА. На зимната олимпиада в Пьонгчанг спортният министър договори с австрийския вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе темата да бъде продължена и по време на австрийското председателство.

Междувременно Кралев издигна и кандидатурите на България за домакинство на европейско първенство за мъже през 2021 г. и за световно първенство за юноши до 17 г. през 2020 г. Глушков коментира, че евентуално домакинство съвместно с други страни ще осигури допълнителни приходи за българската държава. Той даде конкретни примери. Финландия за домакинство на една група от европейско първенство е регистрирала приход от 30 млн. евро. В Румъния приходите са били 9 млн. евро, а разходите – 3 млн. евро.

Няма изненади в обявения от треньора на мъжкия национален отбор Любомир Минчев състав за предстоящите мачове срещу Исландия на 29 юни в Ботевград и срещу Чехия на 2 юли в Пардубице. Федерацията ще организира автобуси от София за фенове, които искат да подкрепят отбора в Ботевград. Прави се и конкурс за име на новия талисман на баскетболистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт