Гл. комисар Александър Джартов: Рискът от повторно разрастване на пожара, възникнал в района на Рила, не е висок

Снимка: МВР

Късно вчера директорите на ГДПБЗН гл. комисар Александър Джартов и на РДПБЗН-Кюстендил комисар Светослав Георгиев извършиха обход на района на пожара, възникнал в местността „Байрямица“ в Рила планина. Целта беше да се направи оценка на ситуацията и да се набележат последващи действия за пълното му ликвидиране.

Гл. комисар Джартов коментира, че във високата част на планината има възобновени огнища, но към момента рискът за ново разрастване на пожара не е висок. Ситуацията постепенно се нормализира, но огънят все още не е напълно овладян – на места пробива през просеките. Действията на пожарните екипи продължават. Днес на терен ще работят общо 36 огнеборци и горски служители от Национален парк „Рила“, с 10 автомобила, уточни директорът на ГДПБЗН, съобщава МВР.

Сигналът за възникналия в трудно достъпен терен пожар бе подаден на 23 август сутринта. Незабавно бе създадена организация за ограничаването на огъня и недопускане на разрастването му към близките населени места. Към пожарните екипи се присъединиха горски служители, военнослужещи и доброволци.

След „излизане“ на огъня в откритата част на планината стана възможно и включването на хеликоптер от авиобаза  Крумово, който извърши многократни гасителни действия по въздух. С помощта на верижна техника бяха прокарани просеки и горски пътища, по които в безопасна близост да се ситуира пожарна техника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България