Георги Костов: Oт началото на кризата в Хитрино, тази вечер е относително спокойна

Георги Костов и Румяна Бъчварова

Oт началото на кризата в Хитрино, тази вечер е относително спокойна. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов по време на брифинг в Хитрино.

Гл. комисар Георги Костов увери, че към момента тече непрекъснат мониторинг в Хитрино и се замерва. По думите му нивото на обгазяване около цистерните и навсякъде около тях е абсолютно безопасно. „Най-напред хората могат да се върнат, след като всички цистерни, които са в момента там, бъдат изведени на безопасно място извън територията на населеното място", посочи гл. комисар Костов. Главният секретар на МВР посочи, че на място през нощта в района остават два екипа от ПБЗН, които ще продължават да охлаждат горелите цистерни, както и няколко екипа, които да дежурят при евентуално усложнение на кризата.

В четвъртък започва товарене и извозване на цистерните от Хитрино, но няма яснота точно кога хората ще могат да се върнат в селото. То остава под полицейска блокада. Това каза още гл. секретар на МВР Георги Костов. Той уточни, че в сряда цистерната, от която има теч на газ е укрепена. Тече непрекъснат мониторинг, замерва се нивото на обгазяване, около цистерните и около тях е безопасно.

„Освен това на място остават един немалък брой служители на ОДМВР - Шумен и на съседните областни дирекции, които ще отцепят периметъра и отново няма да допускат никой до местопроизшествието, тъй като докато цистерните не напуснат района остава под полицейска блокада“, каза гл. комисар Георги Костов. Той уточни, че всеки ден има организация на хората, които изхранват животните си.

"Тези животни, които са вътре, ако не бъдат обслужени и нахранени са в риск, ако няма достъп до тях. Тези допускания са в технологичните периоди, когато опасност за хората около местопроизшествието няма. Когато текат манипулации, тогава естествено външни хора нямат място в района на местопроизшествието“, коментира Георги Костов. Той обясни, че цистерните дори и след като са обезопасени и им е източена газта, продължават да бъдат опасни при извършване на товаро-разтоварна дейност. „По всички принципи на безопасността на тази дейност трябва да се извършва в светлата част на денонощието“, каза гл. комисар Георги Костов и и допълни, че на развиделяване ще стартира такава дейност.

В момента има съвсем минимален теч на газ в Хитрино, като нивото му е на безопасен минимум, каза още главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, цитиран от "Фокус". Той уточни, че днес са успели да укрепят фланеца на цистерната, от която е изтичало газ, така че вече тя може да бъде обект на товаро-разтоварна дейност. Гл. комисар Георги Костов обясни, че е необходимо да бъдат изправени легналите цистерни.

Той допълни, че експертите са изградили две площадки, така че тежката подемна техника да бъде разположена и да започнат товарно-разтоварни дейности. Костов обясни, че на първо време предстои товарене и извозване на две от цистерните. „Определено ситуацията върви към подобрение и се надяваме в обозримо бъдеще да се поздравим и с по-полезен резултат“, каза гл. комисар Георги Костов.

Коментари

Задължително поле