Гл. комисар Николай Николов: Всички общини трябва да подготвят планове за действия при кризисни ситуации до май 2017 година

Снимка: Архив

Всички общини трябва да подготвят планове за действия при кризисни ситуации на бедствия и аварии, предаде БНР. Срокът за това е май следващата година, съобщи директорът на националната пожарна главен комисар Николай Николов:

След като бъдат изготвени и съгласувани, плановете с мерки за противодействие на бедствията у нас ще отидат в Министерски съвет, където ще бъде преценено, кои от предложенията са актуални и ще бъдат финансирани. Кое е най-опасно и най-рисково за една община? Дали реката, преминаваща през населеното място, дали свлачището, което е високо над населеното място? Да оценят този риск, да разпишат след това ангажименти как може този риск да се намали – поясни главен комисар Николов.

До момента няма подадени сериозни сигнали за терористична заплаха за метрото в София, това обяви кметът на града Йорданка Фандъкова:

"Заплахата от терористичен акт е важна тема за сигурността. Всички необходими мерки и координация с органите на реда се предприемат. Знаете, метрото е стратегически обект, така че има съответните планове и до този момент ние не сме имали сериозни сигнали."

Главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че мерките, които се взимат в станциите на метрото от полицията са превантивни:

Метрото в София е сигурно, с достатъчно присъствие на правоприлагащи органи там. В случая има и общинска полиция, и присъствие на Столична дирекция на полицията. При всеки един постъпил сигнал за каквато и да е терористична опасност, веднага се предприемат адекватни действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България