Гл. комисар Николай Николов: Пожарникарите спасиха 1200 живота тази година

Пожарникарите са спасили 1200 живота от началото на годината. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов по БТВ. Той изрази съжаление, че за същия период при пожари са загинали 91 души.

От началото на годината досега огнеборците са загасили 23 хил. пожара, огънят е унищожил над 20 хил. гори, и повече от 50 хил. други площи. Възстановяването на един декар гора струва около милион, посочи Николов.

Пряко спасени са 1200 човешки живота, но в пожари са загинали 91 души. Всяка година жертвите са 111 – 118 души, като повечето са възрастни хора. За последните пет години са загинали 351 възрастни, каза още Николов. Основните причини за тези инциденти са неправилно ползване на отоплителни уреди – ел. възглавници, неизправни газови котлони и пр.

По думите му този месец август е по-тежък от миналогодишния, като пожарите са с 31 в повече.

На обвиненията, че в бедствени ситуации пожарни коли са пристигали празни Николов отговори, че няма такъв случай. Той обаче отчете, че средностатистическата пожарна кола носи 2,5 тона вода, които се изразходват за три минути. Първа задача на пожарникарите да подсигурят вода, затова хората си мислят, че колите отиват празни, обясни той.

Шефът на пожарната информира, че в момента на територията на страната има 3 по-сериозни огнища в областите Ямбол, Стара Загора и Хасково и увери, че те не се разпространяват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България