Гл. комисар Николов: Най-голяма необходимост от доброволци има в подкрепа на лечебните заведения

В момента в България има около 3260 доброволци, обучени, подготвени и екипирани преди всичко за действие при пожари, защита на населението и преодоляване на последствията от бедствия и аварии, заяви на брифинг в МС главен комисар Николай Николов. Той поясни, че това са доброволци в 233 общини, ръководени лично от кметовете.

"Към момента те се занимават с дейности, свързани с приемане и предаване на сигнали от възрастни и трудноподвижни хора, подкрепа на Областните контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните артерии. Ще включим голяма част от тях по гранично-контролните пунктове. Най-активни са хората в Пловдив, София, Варна, Бургас, преди всичко в големите областни градове".

Най-голяма необходимост от доброволци има първо в подкрепа на лечебните заведения, уточни комисар Николов. "Не коментирам специализирана медицинска подкрепа, за това има отделен план, по който здравният министър работи - всяка болница да получи подкрепа от друга болница, ако се нуждае.На второ място - социалните служби, служителите от РЗИ - те много са натоварени и се занимават с всевъзможни задачи, добави той. Третата група - доброволците да помагат на службите на реда- ГКПП-та, областните пропускателни пунктове.

Коментари

Задължително поле