Гл. комисар Николов свидетел по делото "Хитрино": 11 дни риск

Един от главните спасители на взривеното шуменско село Хитрино - гл. комисар Николай Николов, се яви като свидетел в четвъртък пред Окръжен съд в Шумен.

Шефът на ГДПБЗН бе категоричен, че "цели 11 дни ситуацията в Хитрино беше рискова, имаше риск от още експлозии". Пред магистратите той обясни всички стъпки от получаване на информацията за експлозията през решението за евакуация на населеното място до изваждането на последната опасна цистерна. Благодари отново и на хората, които са изпълнявали всички разпореждане на служители и спасители.

От думите му пред медиите стана ясно, че не само една, "и други цистерни изпускаха газ и при спасителната операция в Хитрино имаше риск от още експлозии". Той коментира и механизма на експлозията: "Мисля, че има експертиза в тази посока. Първоначалният взрив е бил от една къща, в която е имало печка на твърдо гориво. Евакуацията беше точно заради това. Защото продължаваше да изтича газ и беше много сериозна опасността за втори взрив. Този втори взрив, ако беше възникнал, в ситуация, в която всички 50 - 100 човека бяха струпани около жп цистерната, щеше да е фатален".

Пред съда се яви и началникът на "Оперативен център" Тошко Бързилов, който даде обяснения за предприетите спасителни действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право