Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 13 декември 2019

„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

Гняв в Скопие: Обвиняват Заев, че предал на българите „най-македонския празник“

„Зоран Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден!“ Под това заглавие електронното издание „Република“, близко да ръководството на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, коментира посещението на македонския премиер в София и демонстрира, че държавната администрация в Скопие, въпреки смяната на правителството, продължава да работи в интерес на партията на Никола Груевски.

„Република“ припомня последователността на българската позиция за съвместното отбелязване на общите дати от историята, както и отговора на президента Росен Плевнелиев, който върна предложението на македонския му колега Георги Иванов като към Деня на победата над фашизма добави Илинден и Гоце Делчев.
Според „Република“ България има интерес от съвместното отбелязване на годишнини от историята, представяйки ги като общи, в контекста на цялостната си политика спрямо Македония, която поставя под въпрос съществуването на т.нар. македонска нация.

В подкрепа на тази теза изданието цитира изявление на българския посланик в ЕС Димитър Цанчев, който пред германски медии е заявил, че „македонската нация е създадена след 1944 г. със сталинистки методи“, но това „не може да изкорени българското минало от общата памет“.

„Република“ пише, че анализите показват, че официална София стои зад всяка дума на посланик Цанчев, за който „Македония е географска област, която се разпростира на територията на три държави, затова употребата на това географско понятие като име на новосъздадена държава е обременено с политическа чувствителност сред съседите, където определението македонец означава принадлежност към тази географска област, а не някаква национална идентичност. По тази причина това понятие не може да се използва като факт за съществуването на македонци като малцинство в България.“

Според изданието мнението на посланика изцяло кореспондира с казаното от президента Плевнелиев, че „Македония трябва да влезе в Европа, но не и македонизма, който като идеология е не само антибългарска, но и антидемократична“.

Като контрапункт „Република“ посочва мнението на доскорошния министър на вътрешните работи на Македония Никола Поповски, който смята „че договорът за добросъседство не е необходим, защото добрите отношения не се градят и гарантират на хартия, а с конкретни действия“.

В заключение изданието смята, че „премиерът Заев е длъжен да отговори в какво качество Борисов ще пристигне на Мечи камък – дали като гостенин и приятел на македонската нация или като политик, който ще натрапва „българското минало на колективната ни памет“.
Изданието продължава със задълженията, като смята, че след завръщането си от София „Заев и неговата делегация трябва да обявят пред целия македонски народ пълния текст на Договора за добросъседство и какво от него е приемливо и дали от хората се крият подробности, както в случая с Тиранската платформа“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. За пореден път и да е ясно завинаги че македонците са абсолютни националисти и въобще не трябва да им се вярва.само твърдо държание с тях докато клекнат напълно.браво на гърците и аалбанците.не им отстъпват за нищо и до край а ние винаги и навсякъде въриопашки като имитираме големи политици а в ъщност предатели на българщината. Никакъв компромиис на тази измислена държава. само с парчостването ще им уврят главите на тези националисти т.нар македонци.

  2. нещата са много по-сложни отколкото изглеждат!борисов само преди броени дни предаде българия на турция като целуваше ръката на ердоган…в този смисъл няма абсолютно никакво значение какво говори заев.присъединяване към българия означава присъединяване към турция!

  3. На България не й трябва никакъв договор с Македония. Не ги искаме за съюзници в НАТО както и за партньори в ЕС. Да си стоят дома и да съчиняват истории как са измислили православието, абевето и как Александър Мадедонски е превземал Багдад и Йерусалим.

  4. турчинът мустафа вече си мисли за ново присъединяване на БЪЛГАРИЯ!Не ви ли прави впечатление,че всеки турчин е националист?А вие тъпанари,които пишете,че сте БЪЛГАРИ-къде ви е патриотизмът,бе?Не виждате ли на къде вървят нещата.Колкото е населението на турция-толкова са националистите там!А при нас?Засрамете се!Вие форумни плъхове не сте истински БЪЛГАРИ!!!Обявете се срещу исляма!Тази религия е толкова много кървава,свирепа,лайняна и долнопробна!И аллах е прасе!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.