Говорителят на израелската армия: Който си мисли, че Хамас може да бъде унищожен, греши

„Хамас е идеология, който мисли, че Хамас може да бъде унищожен, греши“, каза ръководителят на пресслужбата на израелската армия, бригаден генерал Даниел Хагари, в интервю за телевизионния канал 13Reshet. „Можем да се противопоставим. Да се каже, че Хамас ще бъде изтрит от лицето на земята, е като да се хвърли прах в очите.

Хагари обясни какво има предвид под „друга структура“: „Някой трябва да замени Хамас, че тази организация ще разпределя храна, ще участва в гражданската администрация, ако искаме наистина да отслабим Хамас. "

На въпрос дали палестинската власт може да стане алтернатива на Хамас, ръководителят на пресслужбата на армията отговори: „Няма да говоря за конкретна алтернатива. Но, ако не дадем алтернатива на Газа, тогава в крайна сметка отново ще получим Хамас."

Хагари каза още, че наближава пълното поражение на частта на Хамас в Рафах. „Терористичната бригада, замесена в клането на 7 октомври, е близо до поражението“, каза той.

Коментирайки резултатите от операция Арнон, по време на която израелските сили за сигурност освободиха четирима заложници от плен в бежанския лагер Нусейрат, Хагари призна: 

„Не всички заложници ще бъдат върнати у дома благодарение на такива операции.“ 

Той добави, че ИД, заедно с други структури, непрекъснато работят за освобождаването на заложниците. 

„Ще направим всичко, за да върнем пленниците живи“, увери началникът на пресслужбата на армията.

Кабинетът на министър-председателя коментира интервюто на Хагари със следното изявление: 

"Унищожаването на Хамас е една от военните цели, поставени от военно-политическия кабинет. Армията е длъжна да се стреми да постигне тази цел."

Последва обяснение от пресслужбата на армията: „Денем и нощем израелската армия изпълнява задачите, поставени от политическото ръководство“.

Трябва да се отбележи, че това не е първият път, когато бригаден генерал Хагари изразява скептицизъм относно изявленията на политици. Така по време на конференцията „Хората на страната“, проведена от изданието Yedioth Ahronoth в началото на май, Хагари каза: 

„Моля обществеността да не се заблуждава - терорът няма да изчезне дори след приключването на операцията в Рафа.“ 

Тези думи идват малко след като премиерът Бенямин Нетаняху каза, че Израел е на крачка от победата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток