Говорителят на ЦИК Цветозар Томов: Никой няма да бъде лишен от избирателните си права

„Въпросът за евентуално касиране на изборите заради невъзможност за машинно гласуване не е обсъждан в Централната избирателна комисия (ЦИК). Никой няма да бъде лишен от избирателните си права – защото може да се гласува с бюлетини. Но съдът трябва да реши, в България за какво ли не се подават жалби… в ЦИК има много странни жалби напоследък”, коментира пред БТВ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„ЦИК прави всичко по силите си да се осигурят машините, да видим… Има вече обявена процедура. Прогнозната цена на машина е 1000 лв. без ДДС – има и вариант да се купят прототипи и да се пригаждат. Има и максимална цена, която е 1200 лв. Т.е. общата цена е между 12 и 15 млн. лв.”

„Почти невъзможно е да се гарантира пълната възможност за гласуване с машини при 12 хил. секции и 6 млн. души с право на глас – някъде може да спре токът”, даде пример Томов.

„Нека да се явят кандидати по поръчката - времето е малко, но не е толкова малко, за да не се изпълни”, добави той.

„Ако трябва да си посипем главите с пепел, нека да сме ние – ЦИК взе решение да не се въведат машини между президентските и парламентарните избори заради краткия срок”, коментира Томов.

По думите му при машинното гласуване няма риск да се задраска нещо, така че да се получи невалиден глас, но има други рискове. Възможностите за изборни измами не могат да бъдат пресечени винаги.

На въпрос дали ще има опашки в чужбина, Томов отговори, че това е възможно.

Много вероятно е за Република Турция, където има 50 хил. потенциални избиратели и само 35 секции. Вероятно е да се случи и в Германия, където има разрешителен режим за откриването на секции, а интересът във Великобритания също е силен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика